Arazi İşgaline Kılıf



Orman özelliğini yitirmiş araziler olarak bilinen 2B’leri satışa çıkararak sorunu çözmeyi amaçlayan hükümetin, 3 bakanlık tarafından hazırlanan tasarıyı 1 ay içinde Meclis gündemine getirmesi bekleniyor. Artık orman sayılmayan ve 18 ilde bulunan 473 bin 419 hektar 2B arazisinin yarısının yani yaklaşık 200 bin hektarın rayiç bedel üzerinden satışa çıkarılmasını öngören tasarıya tepkiler de artıyor.

2B’lerin gelir kaynağı olarak görülmesini eleştiren 3. Köprü Yerine Yaşam Platformu sözcüsü ve orman mühendisi Besim Sertok, “2B orman işgalcilerine af getirmek için yaratılmış bir kavram” diyor.

‘Göz yumdular’

Hazırlanan yasa tasarısının sorunu daha da içinden çıkılmaz hale getireceğini söyleyen Sertok, dünyanın hiçbir yerinde 2B diye bir kavram bulunmadığını belirtiyor. Orman özelliğini yitirmiş araziler üzerindeki işgalin, iktidarların göz yumması sonucu oluştuğunu ifade eden Sertok, Sarıyer örneğine dikkat çekiyor. 40-50 yıl önce İstinye Tersanesi ve Türkiye’nin önemli endüstriyel tesislerine ev sahipliği yapan Sarıyer’e ucuz işçi olarak gelenlerin bu tesislerin çevresinde evler yaptığını anlatan Sertok, “İşçilerin yerleştiği alanların bir bölümü de 2B arazisiydi. Ucuz emeğe ihtiyaç duyanlar bu işgale göz yumdular” diyor.

‘Parayla ölçülmez’

Sertok, 2B sorununu çözmenin ön koşulunun Orman Yasası’nın 2B maddesinin ve anayasadaki ilgili maddelerin kaldırılması gerektiğini vurgulayarak aksi halde toplumda “nasıl olsa bizi affedecekler” umudunun süreceğini dile getiriyor. 2B arazilerinin bütçeye kaynak yaratmak için satışa çıkarılmasına karşı çıkan Sertok, “Satışta değer biçilen şey arazinin ederi. Tahrip edilen yalnızca arazi değil orman ekosistemi. Ekosistemin sonsuz sayıda işlevi var. Bu işlevlerden bir kısmının sadece piyasa değeri var. Çoğu işlevin ise para olarak değeri ölçülemez” dedi.

Hükümetin 2B hazırlıkları tamam

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, daha önce veto edilen orman arazilerin satışıyla ilgili 2B düzenlemesinin hazırlıklarının tamamlandığını, tasarının ilk Bakanlar Kurulu toplantısına gelebileceğini bildirdi. Eroğlu, “Bakanlar Kurulu’na inşallah önümüzdeki günlerde gelir. Biz üç bakanlık olarak; Maliye, Çevre ve Orman bakanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı olarak hazırlıklarımızı yaptık. Hükümete, Bakanlar Kurulu’na arz edeceğiz. Daha sonra Meclisimize intikal edecek. Teknik çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı” dedi.