Arcelor, 33 Milyar Doları Gördü, Mittal’le Görüşecek



Dünyanın en büyük demir çelik üreticileri Mittal ve Arcelor’un, birleşme görüşmelerine başlayacağı bildirildi. Lüksemburg merkezli Arcelor’dan yapılan açıklamada, kendilerine sunulan 33 milyar dolarlık birleşme teklifinin ayrıntıları hakkında Mittal’e sorular sorulduğu ve cevapların alınması için bir toplantı talep edildiği belirtildi.

Mittal’in iyileştirilmiş birleşme önerisinde Arcelor’a, "bağımsızlık" garantisi verdiği ve hissedarların plana olumlu baktığı ifade ediliyor.

Şartlı onay:
AB Komisyonu’nun da şartlı olarak onay verdiği Mittal-Arcelor birleşmesinin gerçekleşmesi halinde oluşacak yeni şirket, en yakın rakibinin açık ara önünde dünya çelik pazarının yüzde 10’undan fazlasını kontrol edecek ve 45 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olacak. Arcelor yönetimi, Mittal’in birleşme önerisini boşa çıkarmak için Rus Severstal grubuna 13 milyar Euro’luk birleşme önerisi götürmüştü. Bu senaryoda Rus grubunun yeni şirkette yüzde 32.2 pay alacağının öngörülmesi, Arcelor hissedarlarından tepki görmüştü.

Mittal aylardır deniyor:
Hintli demir çelik devi Mittal Steel, en güçlü rakibi Arcelor’un peşini aylardır bırakmıyordu. Arcelor’un hisselerini almak için teklifini 18.6 milyar Euro’dan, 25.8 milyar Euro’ya yükseltmişti. Mittal, aylardır Arcelor’u satın alma teklifinin kabul edilmesi için her yolu denedi. Şirket bu amaçla, Fransa, Lüksemburg ve Belçika hükümetleri nezdinde ikna çabalarına da girdi. Mittal Steel’in Başkanı Lakshmi Mittal, Lüksemburglu, Belçikalı ve Fransız otoritelerle görüştü. Satınalmadan sonra şirketin merkezini Lüksemburg’a taşıyabileceğini açıkladı.

Arcelor teklifi 'saçma' bulmuştu:
Arcelor ise, Mittal’ın tekliflerini sürekli reddetti. Şirketin CEO’su Guy Dolle, Mittal’e ihtiyaçları olmadığını belirtmiş ve bu teklifi ’saçma’ bulmuştu. Yaptığı açıklamalarda, "Hem hissedarlar, hem de çalışanlar için Arcelor’un bağımsız kalmasının şirketin Mittal’e bağlı olmasından çok daha iyi olacağına inanıyoruz" şeklinde demeçler vermişti.