Arcelor İşi Haziranda Bitecek

Dünyanın en büyük çelik üreticisi Mittal'in patronu Lakshmi Mittal, rakibi Arcelor'a sundukları teklifle ilgili gerekli hissedar desteğine haziran ayının sonuna kadar ulaşacaklarına emin olduğunu söyledi. 22 milyar dolarlık satın alma teklifinin sahibi Mittal, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada "Arcelor hissedarlarının Mittal'e ihtiyacı var" dedi. Satın alma operasyonunun kısa sürede biteceğini belirten Mittal, "Planlarımıza göre üç ay içinde bu iş bitecek" diye konuştu.

Mittal'in bu operasyona yönelik tek endişesi ise, Arcelor'un satışına karşı çıkan Lüksemburg hükümetinin, önüne yasal engeller çıkarması. Uzmanlara göre Lüksemburg, şirket birleşmelerine yönelik yasada, Mittal'in yaptığı teklifi nakit olarak ödemesini gerektirecek değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Lüksemburg Ticaret Odası tarafından hazırlanan değişikliğe göre, nakit ödeme şartı hisselerinden yüzde 25'inden azı halka açık olan şirketlerden gelecek teklifler için geçerli olacak. Mittal'in halen yüzde 88 hissesi Mittal Ailesi'nin elinde bulunuyor. Bu konudaki endişelerini basınla da paylaşan Lakshmi Mittal, "Lüksemburg Ticaret Odası ve Arcelor yönetiminin önümüze çıkarmayı planladıkları engeller beni düşündürüyor" dedi.


Mittal Çin'le korkutuyor
Lüksemburg, Fransız ve İspanyol şirketlerinin ortaklığı ile kurulan Arcelor'da, Lüksemburg devletinin yüzde 5'lik hissesi bulunuyor. Mittal tarafından Arcelor'a sunulan sürpriz teklif Fransız ve Lüksemburg hükümetlerince "olası birleşmenin işten çıkarmalarla sonuçlanarak, istihdam krizini derinleştireceği" gerekçesiyle tepkiyle karşılanmış, hatta iki ülkenin liderleri bir araya gelerek bu konudaki endişelerini dile getirdikleri ortak bir basın toplantısı düzenlemişlerdi.

Arcelor yönetimi de, aldığı kararla Mittal'le birleşmenin söz konusu olmadığını ifade etmişti. Lakshmi Mittal ise Avrupa Birliği, Fransa ve Lüksemburg'dan yetkililerle ayrı ayrı yaptığı görüşmelerde Avrupa çelik sektörünün Çin'le rekabet için birleşmesi gerektiği görüşünü dile getirmişti. Mittal Arcelor birleşmesi, küresel üretimin yüzde 10'unu gerçekleştirecek dev bir şirket meydana getirecek.