Arcelor-Mittal, Süleymaniye’ye Türk İşadamıyla Ortaklaşa 145 Milyon Dolarlık Yatırım Yapacak



Chiguita muzlarının Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve Irak temsilcisi Dayen Dış Ticaret’in patronu Reşit Sinanlı, 12 yıldır beton santralıyla bulunduğu Süleymaniye’de (Irak) demir-çelik yatırımı için nabız yoklerken, sektördeki dostlarına da danışmak istedi.

Sinanlı, bu çerçevede adını son günlerde Galatasaray’ın başkanlığına aday olmasıyla sıkça duyduğumuz Arcelor-Mittal’in Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika sorumlusu Adnan Öztürk’e de danıştı. Öztürk, Sinanlı’ya sektörü, bölgedeki açıkları anlattıktan sonra, Arcelor-Mittal’in yatırımlarla ilgili yöneticileriyle bağlantı kurdu:
- Türkiye’den bir işadamı 12 yıldır Irak’ın Süleymaniye bölgesinde iş yapıyor. Oradaki bağlantıları da iyi. Kendisi başlangıçta inşaat demiri üretmek üzere yatırım için nabız yokluyor. Arcelor-Mittal olarak kendisiyle ortak olmayı önersek.
Bir süredir Irak’ı inceleyen Arcelor-Mittal’in üst yönetimi, Adnan Öztürk’ten kendilerine ulaşan öneriye sıcak baktı:
- Reşit Sinanlı’yla görüşmelere başlayalım.
Böylece, Arcelor-Mittal ile Sinanlı’nın Süleymaniye’ye uzanan ortaklığının ilk adımı atıldı. Demir-çelik ticaretini iyi bilen Sinanlı, yatırıma Irak’tan soyunmak için harekete geçti. Sonrasını kendisinden dinleyelim:
- Arcelor-Mittal’le yüzde 50-50 ortak olacağız. Bu amaçla Türkiye’de ortak şirket kuruyoruz. Süleymaniye yatırımını Türkiye’deki şirketimiz yürütecek.
- Yatırımın büyüklüğü ne olacak?
- İlk anda yılda 500 bin ton inşaat demiri üretimi öngörüyoruz. Bunun için 145 milyon dolarlık yatırımla işe başlayacağız.
- Temeli ne zaman atacaksınız?
- 500 bin metrekarelik arsamızı satın aldık. İzinlerimiz de tamamlandı. Temeli nisan ayı ortasında atabileceğimizi düşünüyoruz.
Reşit Sinanlı, bunları anlatırken heyecanlıydı:
- Burada önemli olan Arcelor-Mittal gibi dünya devinin Irak’a girmek için bir Türk şirketini yanına alması.
- Sizin Irak’ta ilişkileriniz iyi olmalı...
- 12 yıldır Süleymaniye’de beton santralımız var.
- Beton santralı yatırımınız ne kadar?
- Beton işimizin boyutu 6-7 milyon dolar dolayında.
- Arcelor-Mittal’le Süleymaniye’de yapacağınız yatırımda yanınızda yerel ortak da olacak mı?
- Süleymaniye’de diğer işlerimde yerel ortağım var. Demir-çelikte yerel ortak söz konusu değil. Arcelor-Mittal, benim oradaki ilişkilerime kadar herşeyi inceleyip, ortaklığa öyle karar verdi.
- Yatırımın büyümesi söz konusu olacak mı?
- Niyetimiz üretimi yılda 2 milyon tona çıkarmak. İşler planlarımız doğrultusunda giderse, yatırım büyüklüğü de 1 milyar dolara dayanır...
Reşit Sinanlı’yı, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’la geçen yıl mayıs ayında Şam’a uçarken, kendine ait uçakta tanımış, Chiquita’nın Türkiye, Irak, Azerbaycan ve Gürcistan temsilcisi olduğunu öğrenmiştim.
Sinanlı, şimdi de Süleymaniye’de Arcelor-Mittal’le “demir-çelik devi” olmaya soyunuyor...
Bu yatırım, Türkiye’ye de kazandıracak gibi görünüyor...

Galatasaray yönetimine birlikte hazırlanıyorlar

Reşit Sinanlı ile buluştuğumuzda yanında ayakkabı sektörünün önde gelen isimlerinden Selahattin Akaydın da vardı. Sinanlı, söze Galatasaray’ın kongre hazırlıklarından girdi:
- Adnan Öztürk’le birlikte toplantıdaydım. Oradan erken çıkıp buraya geldim.
- Siz de Öztürk’ün listesinde var mısınız?
- Seçime birlikte giriyoruz.
Bir yanda Arcelor-Mittal’le ortaklaşa Süleymaniye’de 145 milyon dolarlık yatırım, diğer tarafta Galatasaray’da kongreye birlikte hazırlık...
Öztürk-Sinanlı ikilisi, önümüzdeki günlerde epey ses getirecek gibi duruyor...

Irak’ta petrole de giriyor Suriye için de plan yapıyor

Reşit Sinanlı, Arcelor-Mittal’le Irak’ın Süleymaniye bölgesinde başlayacak demir-çelik ortaklığını Suriye’ye de taşımak için şimdiden nabız yokluyor:
- Süleymaniye’deki yatırımı yoluna koyunca, Suriye’de de birlikte demir-çelik yatırımı yapalım istiyoruz. Bu konuda ön girişimlere başladım.
- Madem Irak’ta bu kadar iyi ilişkileriniz var. Petrol işine girmeyi düşünmüyor musunuz?
- Amerikalı bir şirketle prensipte anlaşdık. Bir-iki ay içinde petrol konusunda da somut adım atabileceğimizi düşünüyorum.
Hükümetin “komşularla sıfır sorun” stratejisi, Türk işadamları için büyümeye yeni fırsat kapıları açıyor...