ArcelorMittal'de İşten Çıkarmaya Protesto



Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal'in geçici olarak işlerine son verdiği işçiler, şirketin Lüksemburg merkezi önünde protesto gösterisinde bulundu. Polis kaynakları, geçici işten çıkarmaları protesto etmek isteyen Belçika ve Fransa'dan gelen 2 bin işçinin, şirketin yıllık hissedarlar toplantısı sırasında şirketin Lüksemburg'daki binasına geldiklerini, binaya çeşitli objeler fırlattıklarını, sis bombası attıklarını ve ön kapıyı kırmaya çalıştıklarını belirtti.

Talebin düşmesi nedeniyle üretimini yarıya indiren ve dünya genelinde birçok fabrikasını kapatan çelik devi ArcelorMittal, geçici işçileri işten çıkarırken, tam zamanlı işçilerin ücretlerini de düşürdü. ArcelorMittal Üst Yöneticisi Lakshmi Mittal, hissedarlar toplantısında yaptığı konuşmada, şu anki piyasa koşullarında üretim kesintisine gittiklerini ve geçici olduğunu, bu yılın ikinci yarısında satışların iyileşmeye başlayacağını tahmin ettiğini söyledi.

Mittal, "Müşteriler çelik almayı durdurdu ve mevcut stoklarını kullanıyorlar. Satamayacağımızı bilirken, üretmeye devam etmenin anlamı yok" dedi. Lakshmi Mittal, hangi fabrikanın daha önce açılacağını maliyet rekabetinin belirleyeceğini ifade etti.

Belçikalı sendikalar, dün yaptıkları açıklamalarda, çalışanlar arasında gerilimin yüksek olduğunu çünkü şirketin kapatılan fabrikaların ne zaman yeniden çalışmaya başlayacağına ilişkin detay vermediğini ifade etti.