ARCHIMEDES Projesi’nin İlk Finansman Raporu

AB İlişkileri Müdürlüğü ARCHIMEDES Projesi (Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir, Yenilikçi Akdeniz Ekonomik İşbirliği) kapsamında geçtiğimiz hafta Sofya’da tüm proje ortaklarıyla bir araya geldi. Projede eş lider olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen AB İlişkileri Müdürü ve Proje Koordinatörü Yaşar Karaca, proje iştirakçisi Marmara ve Boğazları Belediyeleri Birliği (MBBB) Genel Sekreteri Doç. Dr. Recep Bozlağan, Proje Koordinatör Yardımcıları Ravza Kan ve Sezen Özgür’ün katıldığı toplantılarda Beyrut Belediye Başkan Yardımcısı Rachid Jalkh, Med-Pact Programı Sorumlusu Ziad Moussa ve proje lideri Venedik Belediyesi’nden temsilcilerin yanı sıra; proje ortakları İtalya’dan Cenova, Fransa’dan Bordo, Lübnan’dan Beyrut, Cezayir’den Oran ve Lübnan’dan Al-Mina Belediyelerinden temsilciler de hazır bulundu. Proje iştirakçisi olan Bulgaristan’dan Sofya Başkent Bölge İdaresi’nin ev sahipliği yaptığı, 2. Uluslararası ARCHIMEDES toplantıları üç gün sürdü.

Toplantıda ilk olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü’nden Yard. Doç. Dr. Mehmet Küçükmehmetoğlu, proje kapsamında İstanbul’dan belirlenen pilot bölge Eminönü’ndeki güzergâha ait, SWOT (GZFT) Analizi sunumu yaptı. Sunumunda pilot bölgenin fırsat açısından, kültürel ve doğal varlıklar yönünden oldukça zengin olmasına değinen Küçükmehmetoğlu; tehdit açısından da bölgenin deprem ve yangın gibi doğal afetlerden zarar görebilecek bir durumda olmasından söz etti. Bölgedeki ticaret, imalat ve toptan satış yerlerinin tarihi ve kültürel mirasa zarar vermesinin bir zayıflık olduğunu belirten Küçükmehmetoğlu, bölgedeki tüm tarihi bina ve yapıların Büyükşehir Belediyesi tarafından kayıt altına alınmış olmasının da güçlü bir yön olduğuna değindi.

Küçükmehmetoğlu’nun ardından Proje Koordinatör Yardımcısı Ravza Kan, projenin yürütülmesine ilişkin aşamalar ve proje kapsamında pilot bölgeyle ilgili gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin bir sunum yaptı. Ardından proje kapsamında belirlenen tüm pilot bölgelere ilişkin sunumların gerçekleştirildiği toplantılarda, proje finansman raporları da sunuldu.

İkili görüşmelerin de gerçekleştirildiği toplantılarda, AB’nin MEDA programı kapsamındaki tüm MED-PACT projelerinden sorumlu olan Ziad Moussa ile de bir araya gelen Yaşar Karaca Moussa’ya, projenin gidişatı hakkında bilgi verdi. Gerçekleştirilen proje faaliyetleri sırasında, ortak kuruluşlar arasındaki tüm çalışmaların çok uyumlu bir şekilde gerçekleştirildiğini belirten Karaca; proje sayesinde başta Venedik olmak üzere tüm ülkelerin katılımcılarıyla çok iyi ilişkiler geliştirildiğini de ifade etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin proje kapsamındaki tüm faaliyetlerini başarıyla gerçekleştirdiğini söyleyen Moussa bu kapsamda İstanbul’da gerçekleştirilen Proje Başlangıç Toplantıları’nın çok başarılı organize edildiğini belirtti.

Toplantılarda son olarak, projenin bundan sonraki aşamasında gerçekleştirilen SWOT Analizi çerçevesinde Stratejik Plan’ın hazırlanması; farklı projelerde tekrar bir araya gelinmesi ve yeni ortaklıklar geliştirilmesi konuları da görüşüldü.