"ARCHIPRIX - Türkiye 2008" Ödülleri Sahiplerini Buldu



Türkiye’de mimarlık alanındaki en iyi diploma projelerini seçmek üzere Çimsa ana sponsorluğunda düzenlenen "ARCHIPRIX - Türkiye 2008" yarışması sonuçlandı. Mete Arat, Odile Decq, Eylem Erdinç, Doğan Hasol ve Haydar Karabey’den oluşan seçici kurulu ile bu yıl 13’üncü kez düzenlenen ARCHIPRIX - Türkiye 2008 Yarışması’nda, Türkiye’nin dört bir yanındaki 19 üniversiteden 73 diploma projesi yarıştı. Ödül töreni, 13 Kasım 2008 Perşembe günü, Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) gerçekleştirildi.

Türkiye’deki tüm mimarlık okullarını ortak bir platformda buluşturan, yapıcı bir rekabet ortamı yaratan ve mimar adaylarının ufkunu genişleten ARCHIPRIX Yarışması’nda, Türkiye’nin dört bir yanındaki 19 üniversiteden 73 diploma projesi yarıştı. Çimsa ana sponsorluğunda düzenlenen yarışmanın ödül töreni 13 Kasım 2008 Perşembe günü, saat 19:00’da YEM'de düzenlendi. Ödül törenine yarışmaya katılan tüm projelerin izlenebileceği yarışma sergisi de eşlik etti. Sergi, 15 Kasım 2008 tarihine kadar gezilebilecek. Ayrıca, yarışmaya katılan tüm projelerin bir arada bulunduğu yarışma katalogu, YEM Yayın tarafından hazırlanarak ödül töreninde ilgililerin beğenisine sunuldu.

"Mimarın ömrü yarışmakla geçer"

Ödül töreninde konuşan YEM Yönetim Kurulu Başkanı ve bu yılki ARCHIPRIX Jüri Başkanı Doğan Hasol, "Bir mimar mesleğini iyi bir şekilde yapmak istiyorsa, her şeyden önce kendisiyle yarışmak zorundadır" dedi ve şöyle devam etti: "ARCHIPRIX – Türkiye için ilk teklif, Hülya ve Ferkan Yürekli’ye Hollandalılardan gelmişti. Onlar da konuyu bize açtıklarında, Şevki Vanlı’nın katılmasının faydalı olacağını düşündüm. Ardından Çimsa yarışmaya ana sponsor olunca işler hızlı ilerledi. Bu yıl ise yarışma daha da gelişti; Fransa’dan Odile Decq ve Almanya’dan Mete Arat’ın katılımıyla jüri uluslararası bir kimlik kazandı. Ayrıca jüri üyelerinden Eylem Erdinç, yıllar önce bu yarışmada ödül kazanan isimlerden biri. Bu da bizim için gurur verici bir durum" dedi.

Hasol’un ardından kürsüye çıkan Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı Genel Sekreteri Selim Vanlı, ARCHIPRIX – Türkiye’yi gelecekte de sürdürmek için ellerinden geleni yapacaklarını söylerken; Çimsa Pazarlama Müdürü Dr. Önder Kırca ise, Çimsa olarak mimarlığa ve genç mimarlara katkı sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Ödül alanlar ne dedi?

Ali Dur

Aslında ödül almak için değil de, projem diğerleri arasında yer alsın diye yarışmaya katılmaya karar vermiştim. Projeme elbette güveniyordum ama açıkçası bu sonucu da beklemiyordum. Sadece projem anlaşılabilirse bile çok sevinecektim. Ama yarışmayla gelen bu ödül, bana bireysel izlenimlerimi sağlıklı ifade edebildiğimi ve mimarlığa olan merakımın doğru bir seçim olduğunu gösterdi. Başka yarışmalara katılma konusunda da beni yüreklendirdi.

Seçil Zontur

Dönem içinde projemi yetiştirme konusunda zaman sıkıntısı yaşadım. Bu yüzden benim için yorucu ve zor bir süreçti ama deydi. Şu anda çok mutluyum ve heyecanlıyım. Hayatımda ilk kez böyle bir şey yaşıyorum. Bu ödül, mesleğe adım atarken çok büyük bir fırsat benim için… Ben de bunu fırsatı değerlendireceğim.

Didem Özkızılcık

Bitirme projesini hazırlarken, hocalarla iletişimimiz çok iyi değildi. Projenin çok taraftarı da değillerdi. Ama ben yine de yarışmadan böyle bir sonuç bekliyordum. ARCHIPRIX – Türkiye, öğrencilere verilen çok büyük bir şans… Özellikle mimarlığa ilk geçiş döneminde olduğu için ayrı bir yeri var. Bu yüzden bütün dönem içinde bu yarışmaya odaklandım ve sonuçtan çok mutluyum.

Bugüne kadar 27 üniversiteden 773 öğrenci yarıştı

Doğan Hasol, Şevki Vanlı, Hülya Yürekli ve Ferhan Yürekli kuruculuğunda düzenlenen ARCHIPRIX - Türkiye Yarışması, bugüne kadar 27 üniversiteden 773 öğrenciyi bir araya getirdi. Yarışmanın bir diğer özelliği ise; 1996’dan bugüne kadar ödül alan 101 genç mimarın, mesleki başarılarına ulaşmaları yolundaki ilk adımı temsil ediyor olması.

ARCHIPRIX - Türkiye 2008 seçici kurulu; Stuttgard Üniversitesi'nde mimarlık eğitimini tamamlayan ve en son Galatasaray Spor Kulübü'nün Seyrantepe'de yapılması gündemde olan stadyum projesi ile adından söz ettiren Mete Arat, Fransa’nın en önemli mimarlık okullarından Paris’teki Ecole Speciale d'Architecture’ın Dekanı olan ve bürosunda da birçok ödüllü projeye imza atan Odile Decq, 1999 yılı Archiprix 1’incisi ve 2004 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü alan "B2 Evi"nin proje mimarlarından Eylem Erdinç, Archiprix Türkiye Grubu adına YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol ve Türkiye’nin başarılı mimarlarından Haydar Karabey’den oluşuyor.

Archiprix – Türkiye 2008 Mimarlık Öğrencileri Bitirme Ödevleri Yarışması Ödül Listesi

1. Ödül Çimsa Beyaz Çimento Ödülü
Ali Dur (İstanbul Teknik Üniversitesi) – Kent İstasyonu / Salı Pazarı Kadıköy

2. Ödül
Seçil Zontur (Gazi Üniversitesi) – Ankara’da Buz Pateni Merkezi

3. Ödül
Didem Özkızılcık (Yıldız Teknik Üniversitesi) – Yedikule’de Kentsel Tasarım Projesi

Mansiyonlar

Teşvik Ödülleri

Ödül alan projeler ve mimarlar ile ilgili detaylı bilgi edinmek için: www.archiprixturkiye.org