ARCHIPRIX Şangay 2007 Ödülleri

Mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı dallarında dünya çapından mezuniyet projelerinin yarıştığı Archiprix ödüllerinin sahipleri belli oldu.




Şangay'da düzenlenen Archiprix 2007 yarışmasında ödül kazanan yeni mezunlar ve projeleri:


2 in 1 : Karimullin Timur, Dmitry Kulikov - Russia - Kazan

Agro-Industrial School of Rengo : Alberto Fernandez - Chile - Santiago

Dredge Landscape Park : Gerwin de Vries, Alexander Herrebout - Netherlands - Wageningenz

Duo : Hiroyuki Suga - Japan - Yokohama

GS0306 : Michael Smith, Robert Garita - Costa Rica - San Jose

Bangladeş okul :
Anna Heringer - Avusturya - Linz

Xiagang Bölgesi Kentsel Tasarımı :
HongXiwen, GaoJunning - Çin - Fujian




Kasım 2006'da Şangay'da projeleri değerlendirmeye başlayan jüri 21 adayı ödüle değer buldu. Jüri başkanlığını Zhiqiang Wu'nun ( Tongji Universitesi Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fakültesi Dekanı) yaptığı jüri ; Mels Crouwel (Mimar, BenthemCrouwel Architects, Hollanda); Martha Cecilia Fajardo (Uluslararası Peyzaj Mimarları Derneği Başkanı- Bogotà, Kolombiya ); Qingyun Ma (mimar, MADA) ve Shane Murray (Melbörn RMIT Universitesi) gibi isimlerden oluşuyordu.

Jüri raporundan:


"Değerlendirme sürecinde yarışmaya gösterilen ilgiden hayli heyecanlanan jüri üyelerini en etkileyen unsur ise, dünyanın her köşesinden gelen mezuniyet projelerinin, küresel bir bilinci ve yerel bir eğilimi yansıtmaları oldı. Archiprix 2007 bu anlamda, sadece inovasyon ve ilerigörüşlülük kriterlerinde değil, kavramlara getirilen yeni kalite anlayışıyla da farklı bir yarışma oldu. Başvurular arasından seçim yapmak hayli güçtü. Projeler arasından, dünya nüfusunun giderek çoğalması sonucu enerji tüketiminin artması gibi sorunlara çözüm önerebilen, yeni ve alternatif yaşam alanları yaratma amacındaki projeler seçildi. Bugün küresel anlamda karmaşa yaratan bu problemlerin şiddeti yakın gelecekte daha da artacak".









İki yılda bir düzenlenen Rotterdam merkezli Archiprix Ödülleri, dünyanın en iyi mezuniyet projelerine veriliyor. 2007 yılında, 60 ülkeden 200 başvuru yapıldı. Bu sene Şanhay Tongji Üniversitesi işbirliğinde organize edilen yarışma Hunter Douglas Vakfı, Hollanda Kültür Fonu, Dışişleri Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Bilim Bakanlığı, Mekansal ve Çevresel Planlama İdaresi tarafından destekleniyor. Bir sonraki Uluslararası Archiprix Yarışması da, 2009 yılında Uruguay'daki República Üniverstitesi işbirliğinde, Montevideo'da düzenlenecek.


Şangay Archiprix 2007'de ödül kazanan projeler, Rotterdam'daki Archiprix merkezinde 16 Eylül'e kadar görülebiliyor.

Adres: Las Palmas, Wilhelminakade 308, Rotterdam