Boğaz’a Dikilecek ‘Fatih Heykeli’ İçin Uluslararası Yarışma Düzenleniyor

İstanbul Boğazı'nda Kadıköy Mendireği'ne dikilecek dev Fatih Sultan Mehmet heykeli için önerilen 5 proje, jüri tarafından beğenilmedi. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, heykel yarışmasının sınırlarını genişleterek uluslararası boyuta taşınmasına karar verdi. Bakanlığa bağlı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, 2006'da tüm dünyadaki mimar ve heykeltıraş birliklerine yazı yazarak, Fatih Sultan Mehmet'in heykeli için uluslararası yarışma yapılacağını duyuracak. Böylece, Boğaz'a dikilecek Fatih heykeli, bir yabancının imzasını taşıyabilecek.

Genel müdürlük, geçtiğimiz şubat ayında düzenlediği yarışma ile mimar ve heykeltıraşlara çağrıda bulunarak, Fatih Sultan Mehmet'in dev heykelinin tasarlanmasını istedi. Öğretim üyesi ve sanatçılardan oluşan jüri, 20 sanatçıya sipariş verilmesini kararlaştırdı. 20 sanatçının 5 projesi ödüle değer görüldü; ancak Boğaz'a dikilecek kadar da başarılı bulunmadı.

Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel, Boğaz'a dikilecek heykelin İstanbul'un önemli bir simgesi haline geleceğine dikkat çekerek, uluslararası yarışmadan daha iyi bir sonuç almayı ümit ettiklerini söyledi. Gelen 5 projenin de güzel olduğunu belirten Tokel, "Ancak tek başına uygulanmaya değer bir proje bulunamadı." dedi. Tokel ayrıca, 2006'daki uluslararası yarışmayı kazanan eserin yapımı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışacakları bilgisini de verdi.