Arıtma Çamuru Enerjiye Dönüşecek

Kocaeli'de sanayi kuruluşlarının ve Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu arıtma tesislerinde çökeltilen çamur enerjiye dönüştürülecek. Bu amaçla proje hazırlanırken, bu çamurun özellikle çimento fabrikalarının fırınlarından enerji kaynağı olarak kullanılması planlanıyor.

Kocaeli Sanayi Odası'nda yapılan toplantıda, sanayiciler arıtma tesislerinden çıkar çamuru boşaltacak alan bulamadıklarından yakındı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise, bu sorunla ilgili bir proje hazırlattıklarını belirterek, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa öztürk'ün de katılımıyla değerlendirme toplantısı yaptıklarını, Kocaeli genelinde arıtma tesislerinden yılda ortalama 25 bin ton olarak çıkan arıtma çamurunun geri dönüşümünün sağlanacağını bildirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da destek vereceği bu proje gerçekleştiği takdirde, sudan arındırıldıktan sonra arıtma tesislerinde dibe çöken çamurun lisanslı tesislerde yakıta dönüştürülebileceği, özellikle çimento fabrikalarının fırınlarında kömür gibi kullanılabileceği belirtildi.

Bu arada gemilerden denize dökülen sintilerin de toplanıp ayrıştırılması amacıyla ayrı bir proje hazırlanmakta olduğu bildirildi. Sintinelerdeki motorin ve yağlar ayrıştırılacak ve geri dönüşümü sağlanacak.