Arkeolog Halet Çambel’i Kaybettik



İÜ emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Halet Çambel,12 Ocak Pazar günü, sabah saatlerinde evinde vefat etti.

Prof. Dr. Halet Çambel için ilk tören 14 Ocak Salı günü, saat 10.00’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde yapılacak. Çambel’in cenazesi, 15 Ocak Çarşamba günü Muğla’nın Akaya ilçesine götürülecek. İkindi vakti burada kılınacak cenaze namazının ardından aile kabristanına; 2008 yılında vefat eden eşi Nail Çakırhan’ın yanına defnedilecek.

Çambel'in özgeçmişi

Arkeoloji dünyasının en önemli isimlerinden İÜ emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Halet Çambel, 27 Ağustos 1916'da Berlin'de dünyaya geldi. Çambel, ailesiyle Birinci Dünya Savaşı sonrasında anne babası ile bir süre İsviçre ve Avusturya’da yaşadıktan sonra 8 yaşında Türkiye’ye geldi; Türkçeyi çat pat konuşuyordu…

Ortaokul ve liseyi Arnavutköy Kız Koleji'nde (Robert Koleji) okuyan Çambel, eskrim dalında 1936 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil etti. Çambel, Suat Fetgeri Aşeni ile olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu oldu. Paris Sorbonne Üniversitesi’nde arkeoloji okuyan Çambel, 1940'ta İÜ Edebiyat Fakültesi’nde asistan oldu ve doktorasını da aynı üniversitede yaptı. Çambel, dönemin gazetelerinden Tan Gazetesi’nde çalışan gazeteci yazar Nail Çakırhan ile hayatını birleştirdi.

Türkiye'nin birçok bölgesinde arkeolojik kazı çalışması yürüten; yaşamının 50 yılından fazla bir dönemini prehistorya ve arkeolojiye adayan Çambel, Osmaniye iline bağlı Kadirli yakınlarındaki Karatepe Hitit siti bölgesinde çalışmalar yaptı. Ergani’de yaptığı kazı çalışmalarıyla Kote Çemi (Hilar-Çayönü) kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. Çambel, 2005'te Hollanda devletinin kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği “Prens Claus Ödülü”nün sahibi oldu.

Reklam Goruntulenme Bolumu