Arkeoloji Dünyası Çanakkale'de Buluştu



Açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Necmi İnce, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı SG. Kd. Binbaşı Alpaslan Baysal, Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmalarını sırasıyla Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Mahmut Kocameşe gerçekleştirdi. DHA'da yer alan habere göre; ilk kez 1978 yılında başlayarak 40 yıldan beri kesintisiz devam eden Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’na, ÇOMÜ 3'ncü kez ev sahipliği yaptı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

"Dünyanın en güzel müzelerini ülkemizde inşa etmekteyiz"
Türkiye’nin geçmişte yaklaşık 24 uygarlığı barındırdığını, kültürel miras açısından eşi benzeri olmayan, bu anlamda dünyanın en zengin ülkelerinin başında yer aldığını belirten Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, "Kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak yapılan mevzuat ve kazılar Osmanlı Döneminden bu yana sürüp gelmektedir. Şüphesiz dünyanın ortak mirası olan bu zenginlikleri korumak bizim asli görevimizdir. Bugün ülkemizde yaklaşık olarak, yılda 575 kazı ve araştırma yapılmaktadır. Bu mirası korumak için bugün dünyanın en güzel müzelerini ülkemizde inşa etmekteyiz. Yapılan çalışmaları korumak gibi desteklemek de görevlerimizin başında geliyor. Bunun için yapılan kazılara geçen yıl, sponsorlar hariç yaklaşık 40 milyon TL destek verdik. Türkiye’de bugün 198 devlet müzemiz, yaklaşık 240 özel müzemiz, 1594 koleksiyonerimiz bulunmaktadır. Bunları korumak için durmadan çalışıyoruz. Kaçakçılık ile yurdumuzdan kaçırılmış olan eserlerin takibi de gece gündüz yapılmaktadır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm insanlığın ortak mirası olan kültürel mirasın, evrensel değerleri koruma ilkeleri açısından ülkemize ve insanlığa fayda getirmesini temenni ediyorum" dedi.

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise, "Troya’nın, Assos’un, Parion’un diyarı, bir antik kentler cenneti ve bir açık hava müzesi olan dünyanın göz bebeği Çanakkale, hem bir canlı tarih sahnesi hem de eşsiz bir zenginlik kaynağıdır. Bu nedenle uluslararası bu kongrenin, ilan edilen 2018 Troya Yılı’nda, ilimizde düzenlenmesi çok anlamlı ve çok değerlidir. Burada bulanan dünya arkeoloji camiasına çok önemli iki hususu ifade etmek istiyorum. Troya Müzemiz önümüzdeki aylarda açılacak ve siz değerli bilim dünyasına, değerli hocalarımıza önemli bir kaynak ve buluşma yeri olacaktır. Bu seçkin camia Anadolu’dan götürülen ve bir kısmı Berlin’de, Londra'da, St. Petersburg'ta sergilenen tarihi eser ve objelerin tekrar ait oldukları bu topraklara geri gönderilmesinin önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu yıl açılacak olan Troya Müzemizin de bu eserlerin sergilenmesinde önemli bir fırsat yaratacağını düşünmekteyim" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katkı sunanlara hediye takdimi gerçekleştirildi. 400 araştırmacının katıldığı sempozyumda, her gün beş salonda sunulacak bildiri sayısı 447 olup, bunlardan 49’u yabancı ülkelerden gelen bilim insanları tarafından sunulacak.