Arkeoloji Müzesinde Kayıt Dışı 146 Eser

İzmir Arkeoloji Müzesi'nde bir soruşturma kapsamında yapılan sayımda, laboratuvar odasında envanter kayıtlarında bulunmayan 146 parça tarihi eser ile bazı eserlerin kopyaları olduğu belirlenen mulajlar ele geçirildi.

İzmir Arkeoloji Müzesinde bir soruşturma kapsamında yapılan sayımda, laboratuvar odasında envanter kayıtlarında bulunmayan 146 parça tarihi eser ile bazı eserlerin kopyaları olduğu belirlenen mulajlar (tarihi eserlerin kopyalarını çıkarmak için hazırlanan kalıp) ele geçirildi. Sahibi ve nasıl geldikleri saptanamayan eserlerle ilgili, laboratuvarda görevli iki arkeolog hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Bakanlık Müfettişleri Buldu
Bir soruşturma kapsamında İzmir Arkeoloji Müzesi'ne giden Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri, envanter kayıtlarını çıkarttırarak, müzedeki eserlerin sayımını yaptı. Sayım sırasında, müzenin laboratuvar bölümündeki iki sandık içinde, çok sayıda eserin bulunduğunu fark eden müfettişler, bunların da tek tek dökümünü yaparak müze envanteriyle karşılaştırdı.

Pers, Helenistik, Klasik, Roma, İslami, Beylikler, erken Osmanlı gibi çeşitli dönemlere ait 146 parça sikke ve ağırlığın tarihi eserin, Meryemana, Herakles, Afrodit gibi heykelciklerin de aralarında bulunduğu çok sayıda heykel, heykel başları ve figürlerin de orijinallerinin mulajları olduğu tespit edildi.

Envanterde Çıkmadı
İncelemede, eserlerin hiçbirinin envanter kayıtlarında yer almadığı, kime ait oldukları veya müzeye giriş kayıtlarının olmadığı ve müze müdürlüğü tarafından da bilinmediği tespit edildi. Müfettişlerin konuyla ilgili bilgisine başvurdukları laboratuvarda görev yapan arkeologlar M. K. ve S. Ö, eserlerin, İzmir Ticaret Odası Tarih Müzesinin koleksiyonuna kaydetmek için teslim alındığını söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün eserlerle ilgili bilgisine başvurduğu İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Adnan Yıldırım, yazılı olarak gönderdiği cevapta, İzmir Ticaret Tarih Müzesi için İzmir Müze Müdürlüğünden 2003-2004 yılları arasında bilimsel ve teknik olarak destek aldıklarını, fakat 2004 yılından bu yana herhangi bir temasta bulunmadıklarını, söz konusu eserlerle de bir ilgileri olmadığını bildirdi.

Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunuldu
Bu gelişme üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçeyle suç duyurusunda bulunarak, görevli arkeologlar M. K. ve S. Ö'nün, eserleri yasa dışı yollardan temin ettiklerinin anlaşıldığını belirtip, arkeologlar hakkında gerekli işlemin yapılmasını istedi.