Arkeolojik Araştırmaların Köklü Kurumu IFEA 80. Yılını Kutluyor



Kurulduğu günden bu yana Fransa ve Türkiye’deki kurumlar arası bilimsel ağları geliştirmeyi görev edinen IFEA, yeni yaşını yayınlar, ödül programları ve YEM işbirliğinde gerçekleştireceği büyük bir proje ile kutluyor.

Arkeoloji ve sosyal bilimler alanında en eski ve köklü kurumlardan biri olan ve kapsamlı araştırmalarıyla tanınan Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (Institut Français d'Etudes Anatoliennes - IFEA), kuruluşunun 80. yıldönümünü kutluyor.

Kurulduğu günden bugüne Fransa ve Türkiye’deki kurumlar ve araştırmacılar arası bilimsel ağları geliştirmeyi görev edinen IFEA, Osmanlı ve Türkiye üzerine araştırmaları ile Avrupa’da önemli başarılar elde eden isimlerin beşiği oldu. Stephane Yerasimos, François Georgeon, Jean-Louis Bacqué-Grammont, Paul Dumont , Nora Şeni, Pierre Chuvin, Faruk Bilici, Nicolas Vatin, Edhem Eldem bu kurumdan yetişen isimler arasında yer alıyor. 

Albert Gabriel ve Louis Robert gibi asrın büyük arkeologlarının müdürlüğünü yaptığı enstitünün aynı zamanda, Xanthos gibi önemli arkeolojik kazıların yürütücülerinin yetiştiği kurum olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Her yıl iki doktora öğrencisine “En İyi Tez Ödülü”

IFEA bu yıl bir ilke imza atarak, Fransız araştırmacıların yanı sıra Türk öğrencilere de imkan sağlama kararı kaldı. Daha önce Türk öğrencilere sadece kısa süreli burslar ve staj imkanları sağlayan enstitü, artık her sene Arkeoloji ve Sosyal Bilimler alanında Türk üniversitelerinde yapılan iki doktora tezini “En İyi Tez” ödülüyle taçlandırıp, söz konusu çalışmaları yayımlayacağını duyurdu.

IFEA’dan 6 yeni yayın

80. yaşına yeni bir yayın politikası ile başlayan IFEA, sene boyunca Kitap ve İsis yayınevleriyle şu yayınları hayata geçirecek:

Apartman, Galata'da Yeni Bir Konut Tipi (Derin Öncel); Bir Hanedanın Çöküşü (yeniden basım - Nora Şeni, Sophie Le Tarnec); Bizans Uygarlığı’na Çapraz Bakışlar (Annie Pralong, ed.); Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa (Dejanirah Couto, ed.); Hayırseverler ve Mesenler. Çağdaş Bir Kültür Politikası İçin (Nora Şeni, ed.) ve Le voyage de Adolphe Crémieux à Damas, 1840 (Nora Şeni).

Meraklısına belgesel film gösterimi ve eğitimi

Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, şehircilik alanında uzmanlaşan İstanbul Gözlem Merkezi (OUI), Türk Siyasi yaşamı üzerine çalışan Türk Siyaseti Gözlem Merkezi (OVIPOT) ve Kafkasya ve Balkanlar üzerine Bakü’de çalışmalarını sürdüren Kafkasya Gözlem Merkezi’nden sonra aktivitelerine yeni bir boyut ekliyor ve belgeseli yeni bir araç olarak gündemine alıyor. Enstitü, yeni projeksiyon salonu ile düzenli olarak belgesel film gösterimi yapacağı gibi, araştırmacılara yönelik belgesel film eğitimiyle de hem kendi sitesini hem Türk televizyon kanallarını belgeselleriyle besleyecek.

"Grand Paris" projeleri IFEA ve YEM işbirliğinde İstanbul'a taşınıyor

Şehircilik ve kültürel miras alanında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yürüttüğü “İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Projesi”nin dört partnerinden biri olan IFEA, önümüzdeki yıl Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ile birlikte şehircilik alanında büyük bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Paris siyasi gündeminin merkezine oturmuş olan “Grand Paris” (Büyük Paris) başlıklı kentsel ve mimari projelerin tartışması, IFEA ve YEM işbirliğinde İstanbul’a taşınmış olacak. Projelerin kentsel dönüşüm alanında İstanbul’a emsal oluşturabilmesi için Jean Nouvel, Christian de Portzamparc, Antoine Grumbach gibi ünlü mimarlar İstanbul’a davet edilecek.

80. yıldönümünü 18 Ekim Pazartesi akşamı düzenlenecek bir koktey ile kutlayacak olan IFEA’nın resepsiyonunda; Fransa Başkonsolosu Sayın Hervé Magro, Belçika Başkonsolosu François Del Marmol, İstanbul 2010 Ajansı Başkanı Şekip Avgadiç, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı’nın yanı sıra yerel ve uluslararası basın ile bilim dünyasının temsilcileri davetli olarak katılacak.