ARKIMEET: Pouya Khazaeli Parsa



Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen Arkimeet toplantılarının bu seferki konuğu İran’dan Rai Studio mimarlık ofisinin kurucu ortaklarından olan Pouya Khazaeli Parsa. Toplantı 23 Mart 2010 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirilecek.

Pouya Khazaeli Parsa

Pouya Khazaeli Parsa 1975 yılında İran'da doğdu. 1993-2000 yılları arasında Azad Üniversitesi'nde mimarlık lisansını ve yüksek lisansını yaptı. Farsça, İngilizce ve Fransızca bilen Parsa, 1999 yılı Eylül ayından 2000 yılı Şubat ayına kadar İran'da Shirdel and Partners firmasında tasarım ekibinde Venezuela Caracas'ta İran konsolosluk binası tasarımı projesinde görev aldı. 2002 yılı Mart - Eylül ayları arasında Naghshe-e-Jahan Pars firmasında Zimabwe'de İran konsolosluk binasını tasarlayan ekipte yer aldı. 2002 yılından 2005 yılına kadar serbest mimar olarak çalıştı. Bu süreçte İran - Mazandaran'da Darvish residence ve Ramezan Nejad Residence projelerini ve Tahran'da 8 katlı bir binanın cephe tasarımını gerçekleştirdi. Kasım 2005'ten Haziran 2006'ya kadar Shigeru Ban'ın Paris'te bulunan Avrupa ofisindeki tasarım ekibinde bulunarak Metz Pompidou Center, Taubman Residence, Dellis cay The Hotel ve Resort Projesi, Lille de Seguin Projesi, OCMA Yarışması, Dijon (Habitation) projelerinde çalıştı. 2007 yılında Japonya'ya giderek Shigeru Ban Mimarlık'ın Tokyo'daki ofisinde çalışmaya başladı. Abu Dhabi Sheikh Zaid Milli Müzesi yarışması, Andre Balazs Hotel ve New York'ta teras katı projelerini yapan ekiple beraber çalıştı.

Parsa, 2007 yılından beri İran'da bulunan Rai Stüdyo'da yönetici olarak çalışıyor. Bojnurd'da konut ve Pardis'te ofis binaları tasarımı projeleri devam ediyor, Darvishabad ve Khanehdarya'da villa projeleri ise yapım aşamasında.

Pouya Khazaeli Parsa, mimarlık ve şehircilik yarışması olan "A World Pavillion" yarışmasında 2004 yılında üçüncülük ödülü alan grupta yer aldı. 2005 yılında 4. Tahran Heykel Bienali'nde Kamaledin Behzad ödülünü kazandı. Memar Award'ın İran'da inşa edilmiş en iyi konut binası ödülünü 2006'da ikincilik, 2009'da ise birincilikle kazandı. Parsa'nın işlerinden bazıları 2002 yılından günümüze Golestaneh, Memar, Domus, the Phaidon Atlas of 21st Century gibi yayınlarda yer aldı.