Çelik Yapıda Uzmanlaşma Başlıyor

Malzeme ve işçilik fiyatlarının yüksek olması, Amerika ve Avrupa'da halk tipi binalar olarak tanınan çelik yapıların Türkiye'de lüks konut olarak karşımıza çıkmasına yol açıyor. Çelik konusunda uzman ve yetişmiş eleman sayısının fazla olmaması nedeniyle çelik yapıların proje maliyetleri yükselirken, sözkonusu sıkıntılar inşaat firmalarını betonarme seçeneğine yöneltiyor.

Çelik yapılara gösterilen ilginin yetersiz olduğunu gören yapısal çelikçiler, sorunun çözümünü eğitimle aşmayı planlıyor. Türk Yapısal Çelik Derneği, sektördeki mimar, mühendis ve teknik elemanları eğitmek üzere mimar ve mühendis odaları ile işbirliği halinde eğitim merkezleri açacak.

Gelecek yıl hayata geçecek projede, eğitim merkezleri ilk etapta İstanbul, Gaziantep ve İzmir'de açılacak. Dernek, bu merkezlerde sektördeki teknik elemanların sertifikalanmasını da sağlayacak. Yapısal çelik sektörü, bu proje ile halen yüzde 5 olan yapılardaki çelik kullanım oranını yüzde 10'lara çıkarmayı amaçlıyor. Proje kapsamında verilecek bu eğitim, 6 ile 12 iki hafta arasında ve hafta sonları gerçekleştirilecek.