Arnold'dan Tarihi Karar



Kaliforniya, ABD'nin küresel ısınma tehdidine karşı sera etkisi yapan gazları sınırlandırma kararını alan ilk eyalet oluyor. Cumhuriyetçi vali Arnold Schwarzenegger bu kararla, ABD Başkanı George Bush'un her seferinde elinin tersiyle ittiği sera gazlarının azaltılması konusunda, başkanla ters düşmüş oldu.

Haftalar süren zorlu müzakerelerin sonucunda ulaşılan ve 23'e karşı 14 oyla kabul edilen kararla Kaliforniya eyaletinde karbondioksit ve sera gazı etkisi yaratan diğer gazlar 2020'den itibaren yüzde 25 oranında azaltılacak.

Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger'in kararı, küresel ısınmanın insan eliyle gerçekleştiğini inkâr eden ABD Başkanı George Bush'u karşısına alması anlamına geliyor. Schwarzenegger, sera gazlarının kısıtlanması konusundaki kararın diğer eyaletlere de küresel ısınmaya karşı savaşta örnek olmasını dilediğini söyledi.

Eyalet meclisinde oylanması beklenen yasa tasarısı kabul edilirse, Kaliforniya ABD'de küresel ısınmayla mücadelede en sert önlemlerin alındığı yer olacak. ABD'de ilk kez bir eyalette resmen gaz salınımını sınırlama devri başlayacak.