Arsa Arayanın Yeni Adresi Çatalca



Rant peşindeki yatırımcılar da, kentten kaçıp doğa ile içiçe yaşam hayali kuran aileler de soluğu Çatalca'da alıyor. Çatalca'da E7 otobanının geçmesi planlanan güzergahın çevresindeki arsalar kapış kapış satıldı. Metrekare fiyatları 10 YTL'den 100 YTL'ye kadar arttı.

İstanbul'un kuzeyinde konut projeleri hızla yükselirken, bir yandan da arsa satışlarında müthiş bir artış yaşanıyor. Başbakan'ın "yeni yerleşim merkezi" olarak tanımlayıp işaret ettiği Çatalca'da, emlakçılar arsa taleplerine yetişemiyor. Çatalca merkezden başlayıp Terkos'a kadar uzanan gezimizde bize bölgeyi yakından tanıyan ve kendisi de Çatalca'nın Boyalık Köyü'nde eşi ile inşa ettikleri müstakil evde yaşayan Turyap Mimaroba temsilcisi İbrahim Sağıroğlu rehberimiz oldu. Arazi almak isteyenlerin akınına uğrayan köylerden başlayıp, Karadeniz kıyısında çam ormanları ile içiçe olan Terkos ve Karaburun'a kadar sürdürdüğümüz gezimiz sırasında Sağıroğlu, son 1 yılda hızlanan arsa alımları ve arsa bedelleri hakkında da bilgi verdi.

Başbakan işaret etti
Çatalca'da 1975'lerde başlayan çiflik arazileri talebi, 1990'lı yıllarda yazlık villa isteyenlerin de eklenmesiyle doruğa ulaşmıştı. Bu dönemde büyük arsa spekülasyonları ve sürekli evlerin alınıp satıldığı hareketli bir marj yaşandıysa da 1998 krizi ile birlikte 2005 yılının başına kadar fiyatlar çok aşağılara geriledi; hareket durma noktasına geldi.

Hızla parselleniyor
Gündemde olan Karadeniz otobanı ve 3. köprü projesi, arsa alımlarını hat safhaya ulaştırmış. Sağıroğlu, TEM 7 diye tabir edilen yeni arterin geçeceği Çatalca yolunun sağında ve solundaki arazilerin hızla toplanmaya başladığını belirtiyor. Yol geçtiği anda çok büyük rant kazanacak Durusu (Terkos), Tayakadınköyü, Baklalı, Boyalık, Yassıören ve Kestanelik gibi köylerin yola cepheli arsalarının tamamına yakını bir yılda adeta kapışılmış.

Fiyatlar katlandı
Talebin artmasıyla arsaların metrekare fiyatları da kimi yerlerde 10 kat birden artmış. Çatalca genelinde ortalama 10-15 YTL olan metrekare fiyatları bazı yerlerde 100 YTL'ye kadar satılmaya başlanmış. Bölgedeki emlakçılar hazine arazilerinin de büyük ölçüde toplanmaya başladığını belirtiyor. Sağıroğlu, yatırım yapacak kurum ve kişilerden gelen arazi taleplerinin her geçen gün artarak devam ettiğini belirterek, "Bölgeye her kesimden talep geliyor. Bu talepler 30 bin YTL'den başlayıp milyon dolarlara kadar değişiyor" diyor.

Depreme dayanıklı
Çatalca bölgesine talebin artmasında İstanbul içinde yeteri kadar arsanın kalmamasının ve özellikle kuzey Karadeniz sahil bandının uzmanlar tarafından depreme en dayanıklı bölge ilan edilmesinin de önemli katkısı var. Son dönemde Hadımköy çevresinde geliştirilmeye başlanan toplu konut projeleri bölgeyi cazip hale getirdi. Diğer bir neden ise, bölgeye ulaşımın kolay olması. TEM otoyolundan Göktürk'e vardığınızda 5-6 km sonra Terkos bölgesine ulaşılıyor.

Çamlar tercih nedeni
Çatalca'daki gezimize merkez çevresindeki dağ havasını solumak isteyen zengin kesimin tercih ettiği Doktorçeşme, Gökçeali ve Akören köylerinden başlıyoruz. Bu köyler, gür fıstık çamı ormanlarına komşu. Köylerde gezerken yeni satın alınmış ancak henüz inşaata başlanmamış, çevresi muntazam çitlerle çevrili çok sayıda irili ufaklı arsalar gözümüze çarpıyor. Civardaki meyve ağaçları ve çiçeklerle bezenmiş bahçe içindeki müstakil evler, boş arsalara ne tip evler inşa edileceğine dair ipuçları veriyor. Sabancılar başta olmak üzere birçok zengin ailenin konutları, doğanın içinde aralıklarla yer alıyor.

Bahçeli ev hayali
Terkos istikametinde ilerledikçe orta kesime tavsiye edilen köylerin tabelalarını okumaya başlıyoruz. İnceğiz, Kestanelik, Çanakça, Örgünlü, Kızılcaali, İzzettin gibi köylerde metrekaresi 20-30 milyona değişen fiyatlarda arsalar öneriyorlar. Bir dönüm arsa için 30 bin YTL ödeyen aile, ortalama 100 bin YTL'ye bir ev inşa ettirdiğinde bile İstanbul'un birçok semtinde alamayacağı fiyata müstakil bir ev sahibi olabiliyor. Birkaç kilometre sonra Çatalca'nın son noktası Terkos bölgesine ulaşıyoruz. Hem deniz hem orman havası arzu edenlerin arsa aldığı bölgedeki Durusu, Boyalık, Tayakadın, Yeniköy ve Karaburun köylerine deniz en fazla 5 kilometre uzaklıkta. Boylu boyunca uzanan bir kumsalı bulunan bölge hâlâ bakir.

Su havzalarında imar izni yok
Turyap Mimaroba temsilcisi İbrahim Sağıroğlu, Çatalca bölgesinde arsa alınırken çok dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekiyor. Çünkü arsaların birçoğu su toplama havzaları olan Sazlıbosna Barajı ve Büyükçekmece Gölü'nü besleyen dere yataklarına yakın olan yerlerde ve kesinlikle imar izinleri bulunmuyor. Bilinçsiz vatandaşlar göle ve dereye yakın diyerek buralarda arsa alıyor; ancak sonuçta sadece bostan yapabiliyorlar. Bazı uyanıklar özel parselizasyon yapıp vatandaşa satıyor.