Artık İnşaatlar Durmayacak



Değişikliklere göre, her il için o ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluş sayısı TÜİK’ten elde edilecek bir önceki yılsonuna ait nüfus istatistiklerinin 20 bine bölünmesiyle elde edilecek.  Ancak bu sayının, toplam denetlenen inşaat alanının kuruluş yetki sınırı olan 360 bin metrekareye bölünmesi ile elde edilen sonuç,  yüzde 10 oranında artırılacak. Çıkan sonuç, belirlenen sayıdan az çıkması halinde o ilde faaliyet gösteren kuruluş sayısı toplam denetlenen inşaat alanına göre belirlenecek.

İlde faaliyet gösteren yapı denetim firmalarının ceza alarak faaliyetlerinin durdurulması halinde, yedek bekleyen denetim firmaları devreye sokulacak. İlde yedekte bekleyen kuruluş olamaması halinde yeni kuruluşlara izin belgesi verilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yapılan yeni değişiklikle sayıları artırılan yapı denetim firmaları sayesinde vatandaşlara hizmete dayalı rekabet sistemi getirildiğini belirtti. Bayraktar, uygulamayla, vatandaşların inşaata başlamadan önce yapı denetim firması bulmada yaşadıkları sıkıntının önüne geçileceğini ifade ederek, “Bazı illerde az sayıda bulunan yapı denetim firmalarının ceza alarak faaliyetlerinin durması, devam eden inşaatlarda aksamalara neden oluyordu. Yedek firmaların devreye girmesiyle bu sorunun önüne geçilerek, inşaatların durması engellenecek” dedi.

Yetki sınırı arttı

Yönetmelikle, yapı denetim kuruluşları bünyesinde denetçi olarak istihdam edilen elektrik ve makine mühendislerinin yetki sınırları da artırıldı. Eskiden 120 bin metrekarelik alanda proje ve yapı denetim yapılırken, yeni düzenlemeyle 180 bin metrekarelik alanda denetim yapılabiliyor.