“Artık İstanbul Çağdaş Sanatçılarının Yaptığı Çağdaş Gravürlerine Kavuştu”



‘İstanbullayüzleşme Yüz Çağdaş İstanbul Gravürü’ sergisi 14 Ocak 2010, Salı günü görkemli bir katılımla açıldı. Ayrı kuşaklardan 40’a yakın sanatçının İstanbul’la yüzleşmesini bir bütün halinde sunan sergi, İstanbullu sanatçıların çelik kalemleriyle (çinko, bakır, linol, tahta vb.)  kalıplarına, İstanbul’a yüreklerinde besledikleri sevgi, umut, sitem, kaygı, korku ve geçmişe özlemi oymaları sonucunda ortaya çıkan gravürlerden oluşuyor.

İstanbul’u, dışarıdan bakan bir yabancının gözüyle değil, onu içinde taşıyan, onun içinde yaşayan sanatçı duyarlıklarıyla ele alan isimlerin en büyükleri 37, en küçükleri 87 doğumlu… İstanbul’un dününe ve bugününe gençlikleriyle tanık olanlar, bu sergide İstanbul için yazdılar, kazıdılar. Sergiye ilişkin yayımlanan büyük bir özenle hazırlanmış kitapta şiirimizin iki büyük ozanı, Refik Durbaş ve Yaşar Miraç’ın yazı ve şiirleri yer alıyor.



‘İstanbullayüzleşme -Yüz Çağdaş İstanbul Gravürü’ sergisinin tasarısını yapan Umut Germeç, serginin 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti süreci için hazırlanmış bir sergi olmadığını belirterek, bu özgün projenin ‘İstanbul’a olan bir gönül borcu’ olduğunu ifade ediyor.

İstanbul gravürleri denilince ilk akla gelen çalışmaların, 19. yüzyıl sonuna kadar üretilen batılı oryantalistlerin çalışmaları olduğuna değinen Germeç, bu serginin en büyük anlamının da buna bağlı olduğunu aktarıyor ve ekliyor: “Artık İstanbul, çağdaş sanatçılarının yaptığı çağdaş gravürlerine kavuştu.”

 

Bu bağlamda daha çok şey yapacaklarını söyleyen Germeç, sonraki projelerinin“İstanbul’un yanmış omuzları Haydarpaşa’sıyla Kadıköy” olacağını dile getirerek, konuşmasını noktalıyor.

‘İstanbullayüzleşme Yüz Çağdaş İstanbul Gravürü’ sergisi, 10 Ocak 2011 tarihine kadar Galatea Sanat Galerisi’nde görülebilir.