Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen '21. Yüzyılda Kamu Yönetiminin Yeniden Düşünülmesi' konulu konferansta konuşan Sayıştay Başkanı Recai Akyel, gelişen dünyada kamu yönetimlerinde büyük değişimler olduğunu, yeni kavramlar ortaya çıktığını, buna bağlı olarak Türk kamu yönetiminde de değişimler yaşandığını söyledi. Özellikle 2000'li yıllardan sonra çok değişim görüldüğünü, bunların yaşanan sıkıntılardan ve ortaya çıkan yeni anlayışlardan kaynaklandığını aktaran Akyel, "Artık kamu yönetiminde de devlet anlayışında da 'vatandaşın memnuniyeti' stratejik anlayışı ön planda. Devlet yönetiminde de özel şirketlerin önem verdiği etkinlik, verimlilik, tutumluluk, saydamlık gibi kavramların öne çıktığını görüyoruz ve 'her kamu görevlisi hesap vermelidir' diyoruz" ifadesini kullandı.
2003 yılında kabul edilen 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun Türkiye'ye çok büyük yenilikler kazandırdığını vurgulayan Akyel, kanunla, kamu kaynaklarının kullanımında hukuka uygunluğun yanı sıra etkili, ekonomik, verimli hesap vermek ve mali saydamlık gibi kavramların da gündeme geldiğini belirtti. Yeni kanunda mali saydamlık ve şeffaflığın daha da ön plana çıktığını dile getiren Akyel, "Her kamu görevlisinin, harcadığı 5 kuruşun hesabını vermesi gerekiyor" dedi.
Recai Akyel, Türkiye'de denetim kanununu çağdaş anlamda geliştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, kamu yönetiminin verimliliğinin, hesap verebilirliğinin, etkinliğinin ve saydamlığının artırılması konusunda kurumların çok önemli rol oynadığını vurguladı.