Artvin Kültür Evi’nin İnşası Sürüyor



Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfı’nın, Dikmen Keklikpınarı’ndaki “Artvin Kültür Evi”nin yapımı tüm hızıyla sürüyor. Çankaya Belediyesi tarafından tahsis edilen arazi üzerinde yapılan inşaat, toplam 3 bin metrekareden oluşuyor. Projenin mimarlığını İsmail Baytan üstlenirken, koordinatörlüğünü de vakfın II. Başkanı Şevket Çorbacıoğlu ile eski MSB Ankara İnşaat Emlak Başkanı emekli Kurmay Albay Tuğrul Balaban yürütüyor. Ekim 2008’de bir törenle temeli atılan Arvin Kültür Evi’nin 6 katlı olması planlandı. Arvin Kültür Evi’nde şu alanların yapılması düşünülüyor:

“Halk oyunları eğitim salonu, müzik enstrümanları kurs mekânları, teknik servis alanları, düğün salonu, mutfak, depo ve kolaylık tesisleri alanı, çok amaçlı salon (seminer, söyleşi, kokteyl), yöresel ürün ve malzemelerin teşhir ve satış mekânları, kütüphane, TV salonu ile sinema salonu, oyun salonları, milletvekili odaları, vakıf odası, 15 ilçe ve köy dernekleri odaları, toplantı salonları, çatı katta ve hemen alt katlarda kafe, restoran, bar ve açık mutfak alanları.”

Kültür Evi’yle ilgili bilgi veren Şevket Çorbacıoğlu, yapı projelerinin sosyo-kültürel kimlikleri yansıttığına dikkat çekti. Bu nedenle projeyi salt yapı malzemeleri ve elemanlarından oluşan rutin bir olgu olarak düşünmediklerini belirten Çorbacıoğlu, aksine yörelerinin sosyal ve kültürel yapılarının bileşeni olarak, yörenin geleneksel mimari-mühendislik kimliğini yansıtmasını istediklerini vurguladı. Çorbacıoğlu, şunları kaydetti:

“Sayın İsmail Baytan’ın söylediği; TOKİ yetkilileri tarafından örnek proje olarak değerlendirilebileceğinden yola çıkılarak, projemizin Karadeniz Otantik Evleri’nin geleneksel mimari tipolojisi tasarımı içinde hazırlandığını özellikle ve öncellikle belirtmek isterim. Amacımız, iç mekân Karadeniz geleneksel mimarisini yakalamayı, günümüzde moda sözcük ‘modernizasyon’ bütününde tasarlamaktı. Yani geleneksel tasarımı; günümüz yapılarındaki plan kurgusu ve teknolojisindeki değişim ve gelişimi dikkate alarak, projenin uygulama sonrası kullanım kolaylıkları sağlamak adına modernize etmeyi uygun gördük. Çünkü Artvin Evi bütünselliği içinde, daha geniş mekânsal çalışmayla, çeşitli etkinlik alanları ile birlikte eğlence bölümleri yanında, dinlenme ve kültürel odaklı aktivite/etkinlik alanlarını esas almamız, iç mekândaki geleneksel planın modernize edilmesini beraberinde getirdi. Bundandır ki geleneksel mimari konumu dış cephede görsellemenin daha doğru olacağını düşündük.”