Keşif Yapmamışlar



Mahkemenin ders gibi gerekçeyle, Karadeniz Sahil Yolu’nun geçişini durdurduğu Fındıklı Aksu sahilini SİT alanı olmaktan çıkartan Koruma Kurulu, bu kararı yerinde keşif yapmadan almış. Mahkemenin "Doğal anıt" diye nitelediği Aksu sahili için mücadele eden Avukat Cihan Eren uğradığı saldırı sonucu öldürülmüştü.

Trabzon İdare Mahkemesi’nin ders gibi gerekçeyle, Karadeniz Sahil Yolu’nun geçişini durdurduğu Fındıklı Aksu sahilini SİT alanı olmaktan çıkartan Koruma Kurulu’nun, bu kararı yerinde keşif yapmadan aldığı öne sürüldü. Koruma Kurulu’na, Aksu sahilinin SİT alanı olmaktan çıkarıldığı toplantısına katılan üyelerin yerinde keşif yapıp yapmadıklarını soran Karadeniz Sahilleri Koruma Platformu (KSKP) sözcüsü Hasan Sıtkı Özkazanç’a gelen müdür vekili Serpil Yüksel imzalı yazıda Prof. Dr. Ayşe Sağsöz’ün oylamaya katılmadığı kaydedilerek, "SİT alanının iptal edildiği kararda oy kullanan diğer üyeler (Dr. Cevat Okutan, Nadir Doğan, Yrd Doç. Şengül G. Aydıngün) alanı kişisel olarak, yerine giderek incelediklerini ifade etmişlerdir" denildi. Hasan Sıtkı Özkazanç’a, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca verilen yazılı yanıtta, "SİT alanının iptal edildiği kararda oy kullanan üyeler alanı kişisel olarak, yerine giderek incelediklerini ifade etmişlerdir" denildi.

AİHM’ye gideriz
Aksu Mahallesi Muhtarı Musa Kazım Özçiçek, "Yapılan deniz dolgusunun yıkımı için yeni bir dava daha açacağız. Sonuna kadar davamızı takip edip, gerekirse AİHM’ye kadar gideceğiz" dedi. Trabzon Koruma Kurulu üyesi, Şehir Planlamacısı Nadir Doğan ise şunları söyledi: "Bölgede özel olarak bulunduğum bir dönemde Aksu sahilini yalnız gezdim, inceledim. Aslolan, kurul üyelerinin önlerine konulan konuda gerçekten karar verebilecek birikime, algılama gücüne sahip olmalarıdır. Kurul üyelerinin değişik şehirlerden gelmeleri, kişisel keşiflerde etkili olmuştur. O bölgeye kurul üyeleri topluca gitse dahi, orası için ’SİT ya da değildir’ kararı vermeleri mümkün değildir. Öncesi olan ve teknik ayrıntıları bulunan bir konudur çünkü." Kurul üyelerinden Arkeolog Yard. Doç. Şengül Aydıngün, konuyla ilgili beyanda bulunamayacağını, muhatabın bakanlık olduğunu söyledi.

Maviye Berlin Duvarı
Aksu Sahili, Karadeniz Sahil Yolu çalışması başlamadan önce, kıyı yapısı denize dik inen Karadeniz’in plaj görünümlü nadir alanlarından biriydi. Mahkemelik olan ve yürütmesi durdurulan yol çalışmaları, Aksu Sahili ile hemen arkasındaki yerleşim yerlerini taştan bir duvarla bıçak gibi ayırdı; geriye bu ’Berlin Duvarı’ soğukluğunda çirkin görüntü kaldı.