'Turhan Aksoy'un nesneleri sonsuz büyüklük yuvası gibi'



Ankara Helikon Sanat Galerisi, 4 Şubat tarihine dek Turan Aksoy kişisel resim sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı bu sergisinde son dönem çalışmalarına yer veriyor. Sanat eğitimini 1986 yılında Gazi Üniversitesi Resim - İş Eğitimi bölümünde tamamlayan Aksoy, halen Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde profesör olarak görev yapmakta.

Sergi için kaleme aldığı yazısında Necla Rüzgâr şunları söylüyor: ''Turan Aksoy'un nesneleri de sonsuz büyüklük yuvası gibi. Her şey bir nesneye mi döner, yoksa her nesne yeniden mi özneleşir sorusu oluşur onun resimleri karşısında. Fakat, bu cevabı güç olan bir sorudur. Bu sergisinde yer alan resimlerde; yaşam, mekânları ve kimlikleri sorgulayan imgelerden; kentler, bir yandan cinsellik ve akışkanlığı, diğer yandan durağanlık ve doğayla ilişkiyi anlatan imgelerden; kadınlar, mahremiyet ve öznellik, aynı zamanda da bu mahremiyetin teşhirinden; biblo, kent insanının doğaya uzaklağını gidermek, unutmak ve belki kendini avutmak için sığındığı hayvan sembollerinden; masaüstü ise sanatçının gündeminde olan metaforik tanımlamalardan oluşur. Her haliyle bir ikilem yaratır bu imgeler. İçerden yaşanmış, ancak dışardan anlatılmışlardır. İçerden bakacak kadar yaralanmış, dışardan bakacak kadar akılcıdırlar. Trajedinin olağanlaşması belki, kendine ağlatmadan başına gelenleri gerçeküstücü, metaforik ve metafiziksel imgelerle anlatmak ya da. Sır verir gibi yapıp, gerçeği bu sırrın altında gizlemek. Mitoloji, tarih, kent, erkek, kadın, nesneler, bugün ve yarına ait bütün imgeler vardır bu resimlerde. Ancak hiçbir şey ''olmuş'' değildir. Olmuşluk tamamlanmışlıktır. Yazgının kabulüdür.

Oysa Turan Aksoy varolan içinde, olanı olduğu haliyle bırakarak, yeni bir dünya yaratır. Kent içinde yeni kentler kurar. Bedeni yeniden biçimlendirir. Doğa yeniden örülür. Tüm canlı ve cansızlar yeniden yaratılmak üzere vardır, beklemektedir. Hiçbir şey tamamlanmış değildir, tamamlanmak üzere yapılmış bir inşa değildir bu zaten'' diyor. (0 312 441 78 01)