Artvin'de HES Protestosu



DHA'nın haberine göre, Artvin’in Arhavi ilçesi Kamilet Vadisi’ndeki Cihani Deresi üzerinde yapımı süren HES projesine karşı çıkan yöre halkı, derede yürüyüş yaptı. 'Arhavi dereleri özgür akacak' sloganları attı.

Kamilet Vadisi'ndeki Cihani Deresi üzerinde geçen yıl yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesi kapsamında dün dere yatağına giren iş makinelerinin köylülerin yüzme alanlarını bozmasına tepki gösteren yöre halkı bölgede toplandı. Köylüler ile HES çalışanları arasında yaşanan tartışma üzerine bölgeye gelen Jandarma ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı. Tartışmalar üzerine dere yatağını tahrip eden iş makineleri geri çekildi. Bugün aynı bölgede toplanan yaklaşık 50 kişilik grup 'MNG talanı, hukuk yalanı' pankartı ile girdiği dere yatağı içerisinde yürüyüş gerçekleştirdi, basın açıklaması yaptı. Arhavi Doğa Koruma Platformu adına açıklama yapan Erdoğan Güler, yıllardır ülkenin her köşesinde vadileri talan eden HES belasının bütün ağırlığı ile köylerine çöktüğünü belirterek şunları söyledi:

"Köyümüz her geçen gün yaşanmaz hale gelmekte dereler, vadiler ve köyler iş makinelerinin gürültüsü altında delik deşik edilerek yok edilmektedir. Bu talan çok geç olmadan durdurulmalıdır. Bu bir çılgınlıktır, bir akıl tutulmasıdır. Düşman işgal altındaki ülkelere reva görülmeyecek bu kıyıma son verilmelidir. Daha dün hiçbir yasal dayanağı olmadan dereye iş makinesi ile dalan MNG taşeronuna gerekli cevap verilmiştir. Şirket ÇED raporuna göre çıkan hafriyatı depolanacağı alanı kullanmamış, bunun yerine deremizi şantiye alanına çevirmiştir."

'Doğanın sırtına saplanan 20'lik çivi'

CHP Artvin eski milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu da, elinde bir çivi ile yaptığı açıklamada HES projelerinin doğanın sırtına saplanan 20’lik çivi gibi olduğunu belirterek, "Kalbine demiyorum, sırtına saplanan. Çünkü kalleşçedir, alçakçadır, haksızdır, hukuksuzdur. Dere sesini yok edip, para sesine tamah edenler size sesleniyoruz; Arhavi halkı, doğasını seven tüm Türk milleti size karşı bütün gücü ile mücadele edecek ve en sonunda kazanan halk olacaktır."

Grup daha sonra 'dereler özgürdür özgür akacak' sloganları atarak dere yatağı boyunca yürüyüş gerçekleştirdi, bölgede nöbete başladı.