Artvinli Çevrecilerin Zaferi



Artvin’in Cerrattepe mevkisinde, Hatila Milli Parkı Havzası içinde yer alan ancak çevrecilerin mücadalesi sonucu ruhsatı iptal edilen maden, toplanıyor.  Maden sahasında iş makineleri kamyonlara yüklendi. 100 metrelik galeri de betonlanarak kapatılacak. Mühendislik ve inşaat sözleşmelerini feshettiklerini anlatan Artvin Bakır ve Maden İşletmesi Genel Müdür Yardımcısı Sabri Altınoluk, toplumsal ve siyasal destek olmadığı sürece projeye itirazların süreceğini söyledi. Küresel krizin de kararda etkili olduğunu belirtti.

Madenin ruhsatı, Yeşil Artvin Derneği ile Artvin Barosu’nun Enerji Bakanlığı aleyhine açtığı dava sonucu geçen ay iptal edildi. Davacılar ‘Artvin kent merkezine 110 metre uzaklıktaki galerinin heyelan riski yaratacağını; Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) oluru almayan madenin doğaya telafi edilemez zarar vereceğini savunuyordu.
Dernek Başkanı Erdoğan Gazihan “Bu sonuç, birlikte hareket edildiği zaman başarılamayacak hiçbir zorluğun olmadığını gösteren bir örnektir” dedi. Kafkasör Dağı Cerrattepe Mevkii, dünyanın en yaşlı bitki örtüsüne sahip 25 bölgesinden biri.