Artvinliler Dereleri Kurtarmak için Çalışma Başlattı



Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği (AKYD), tehlike altında bulunan Papart derelerinin kurtarılması için çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul, Bursa ve İzmit’ten gelen Artvinliler, dernek merkezinde, Papart Vadisi’ni korumak ve gelecek nesillere görünümünü, anatomisini, havasını, suyunu ve toprağını bozmadan bırakmak için geçmişi ve bugünü değerlendirerek gelecek için yol haritası oluşturmak amacıyla toplandı.

5 saat süren toplantının ardından AKYD Başkanı Gürbüz Akyüz ve Papart Dereleri Özgür Akacak Platformu adına da Nurettin Ocak, alınan kararları şöyle açıkladı:

“Lokal mücadeleler devam ederken, lokal mücadele ve çatı örgütlenmesi şeklinde yeniden yapılandırılması için illerden gelen temsilcilerle geçici meclis oluşturuldu. Mücadelerinin merkezini köye taşımak için yerelde bütün köyleri kapsayacak şekilde ve isimde dernek kurulmasına Ankara, İstanbul, Bursa, İzmit, Samsun gibi Meydancık köylerinden gelen halkımızın yoğun olarak bulunduğu yerlere dernek şubeleri açılacak. Bilirkişi raporunun doğrultusunda Diyoban Hidroelektrik Santralı (HES), Papart HES, Erik HES ve Meydancık HES’leri için gerekli hazırlıklar yapılarak hukuksal süreç başlatılacak. Papart Vadisi’ndeki vahşi doğayı ve yaban hayatı korumak için gerekli bilgi toplanarak ilgili kurumlara başvuru yapılacak. Yapımı devam eden Diyoban HES ve Papart HES’lerinde firmaların taahhütlerine uymadıklarından yerel mahkemelere tespit davalarının açılması için başvurulacak. Meydancık Belediyesi’nin kapatılmaması için gerekli çalışmalar yapılacak. İllerdeki yerel derneklerin tek çatı altında toplanması için en kısa sürede geniş katılımlı toplantılar yapılarak birleşme kararları alınacak.”