‘Arzda Sıkıntı Büyük, Bu Proje Hayata Geçmez’



BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol’un, üç ay önce ODTÜ’de yaptığı “Nabucco Projesi” sunumunda, “Nabucco Projesi’nin hayata geçirilebilmesinin önündeki ana engel, gaz arzı sıkıntısıdır: Yani politik sorunlardır... Mevcut yasal ve düzenleyici altyapı BOTAŞ’ın elini kolunu bağlamaktadır. Halihazırda bir transit mevzuat mevcut değildir” değerlendirmesinde bulunduğu ortaya çıktı. Düzyol “Genel Durum” başlığı altında yaptığı değerlendirmede “Ülkemiz arz güvenliğinin sağlanması öncelikli hedefimizdir” diyerek proje kapsamında taşınacak gazdan “İç pazara yüzde 15 net-back fiyatla (ucuz) gaz satışı” yapılmasını istedi. Ancak, önceki gün imzalanan anlaşmada Türkiye’nin bu isteği de yer almadı.

BOTAŞ Genel Müdürü Düzyol, 28 Mart 2009 tarihinde ODTÜ Mezunlar Derneği için yaptığı sunumda, “Nabucco vb. Transit Boru Hattı Projelerinin Önündeki Engeller”i de şu ifadelerle sıraladı:

* Yakın vadede yeterli miktarda arz kaynağının teminindeki güçlükler.
* Boru ve boru hattı ekipmanlarının teslim sürelerinin uzunluğu.
* Üretim ve transit taşımacılığa ilişkin hukuki altyapının hazır olmayışı.
* AB’nin ortak bir enerji politikasının bulunmayışı.
* AB üyesi ülkeler arasında enerji alanında yaşanan çıkar çatışmaları.
* AB ve AB üyesi olmayan ülkelerin transit rejimleri arasındaki farklılıklar.
* Küresel mali krizin ve krizin yarattığı belirsizliklerin iş ve yatırım ortamı üzerindeki olumsuz etkileri.
* Aynı zamanda büyük tüketici konumunda bulunan transit ülkelerin enerji arz güvenliği ihtiyaçlarının öncelikli olarak korunması.
* Transit boru hatları projelerine potansiyel arz kaynağı olabilecek ülkeler üzerindeki politik baskılar ve bu baskıların üretici ülkelerin yatırım kararlarını almalarını güçleştirmesi.