Asansörcüler INELEX 2004'te Buluştu

Asansör sektörü 20-23 Mayıs tarihleri arasında İzmir'de düzenlenen 4.INELEX 2004 Asansör ve Asansör Teknolojileri Fuarı'nda biraraya geldi.

Fuarı Türkiye'nin çeşitli illerindeki sektör temsilcilerinin yanı sıra Rusya, Yunanistan, İsrail, Kazakistan, Bulgaristan, Azerbaycan ve Mısır olmak üzere 7 ülkeden de alıcılar da ziyaret etti.

Efor Fuarcılık ve Ege Asansör Sanayicileri Derneği (EAYSAD) tarafından düzenlenen, asansör ve asansör yan sanayisine ait ürünlerin tanıtıldığı fuara, başta İzmir olmak üzere İstanbul, Ankara, Kayseri, Eskişehir, Konya, Manisa'dan toplam 92 firma katıldı.
Fuara yabancı ülkerden alıcıları da konuk ettiklerini belirten Efor Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Doğan İşleyen, "Rusya, Yunanistan, İsrail, Kazakistan, Bulgaristan, Azerbaycan ve Mısır asansör ve asansör parçaları alıcısını fuarda sektörle biraraya getirdik. Ayrıca yine fuar için Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Asansör Dernekleri işbirliği ile Ankara, Denizli, Antalya, Bursa ve Kocaeli illerinden de ücretsiz otobüsler kaldırdık" dedi.

Asansör sanayindeki son gelişmeler

Asansör sektörü, teknolojinin gelişmesine paralel olarak Türkiye'de de gözle görülür büyüme kaydetti.
Sektörün ithalatçı konumdan çıktığını ve son yıllardaki gelişmesine paralel olarak ihracatta da söz sahibi olduğunu belirten Ege Asansör Sanayicileri Derneği Başkanı Güray Aktaş, ihracat rakamlarının son 5 yılda yüzde 500 oranında arttığına dikkat çekti.

Aktaş, "Sektör 1970'li yıllarda üretiminin yüzde 90'ını ithal ediyordu. Şu anda yüzde 100 yerli üretim ile ürünlerimizi ihraç edecek duruma geldik. Son 5 yıl içinde de ihracatımız yüzde 500 arttı" dedi.

İhracatın ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Balkan ülkelerine yapıldığını ifade eden Aktaş, üreticilerin Avrupa ülkelerine de ihracat yapmak için yoğun çaba gösterdiğini kaydetti. Aktaş, 15 Ağustos'ta yürürlüğe girecek Yeni Asansör Yönetmeliği'nin CE işaretini zorunlu kıldığını bildirerek, bunun Avrupa ülkerine ihracat gerçekleştirmede büyük önem taşıdığını ifade etti.

Asansörde CE işareti

Aktaş, "Ancak, Türkiye'de montaj yapan herhangi bir asansör firmasına CE işaretini verebilecek Türk patentli onaylanmış kuruluş henüz yok. Bu Türkiye için büyük kayıp. TSE'nin ve Makine Mühendisleri Odası'nın çalışmalarından da bir sonuç alınamadı. Firmalar yabancı kökenli onaylanmış kuruluşlarla çalışmak zorunda kalıyorlar" diye konuştu.

Devletin ürettiği demir çelik fiyatlarının yüksekliğine dikkat çeken Aktaş, "Yurtdışında üretilen çelik fiyatları yüzde 20 oranında artarken, Türkiye'de 8 ay içinde yüzde 98 oranında arttı. Devlet döviz bazında zam yapıyor. Sektöre köstek olmaktan ziyade destek olması gerekir. Hızlı gelişen asansör sektörü devletten de beklediği desteği almalı" şeklinde konuştu.

Sektörün sadece İzmir'de lisesi bulunuyor

Sektörün nitelikli eleman konusunda da sıkıntı yaşadığını ifade eden Aktaş, Türkiye'de sadece İzmir'deki bir meslek lisesinde sektöre yönelik eğitim verildiğini vurguladı.

Aktaş, sektörün hem lise hem de yüksek okul düzeyinde eğitim almış nitelikli elemana ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Ege Bölgesi'nde inşaat yatırımlarını son yıllarda yavaşladığını ve bunun sektöre doğrudan yansıdığını ifade eden Aktaş, dernek olarak sektörü eğitim ve destekler konusunda bilgilendirerek bu açığı kapatma uğraşısı içinde olduklarını bildirdi.

Aktaş, Ege'de sanayi yatırımlarının durmasına rağmen, asansör sektörünün diğer bölgelere oranla daha nitelikli yapıldığına işaret ederek şunları söyledi:

"Türkiye'nin en iyi asansörleri İzmir ve Ege'de yapılıyor. Meslektaşlarımız ve derneğimiz kalite konusunda oldukça duyarlı".

Schindler, CE belgesini aldı

Schindler Türkeli, montajını yaptığı asansörlerde bundan böyle CE işareti kullanabilmesi konusunda tam yeterlilik sahibi oldu.

Schindler Türkeli Asansör Genel Müdürü Murat Azizoğlu, firmanın Türkiye'de önemli projelere imza attığına dikkat çekti.
Dünyada 1874 yılından beri faaliyet gösteren İsviçre kökenli asansör ve yürüyen merdiven şirketi olan Schindler, Türkiye'de de 1947 yılından bu yana asansör ve yürüyen merdiven sektöründe faaliyet gösteriyor. Şirketin CE Belgesi ile ilgili çalışmalarının sonuçlandığını belirten Murat Azizoğlu, "Türkiye iş dünyasında, tüm üretim ve servis hizmetlerinin uluslararası normlara kavuşması kaçınılmaz. Schindler Türkeli'nin CE belgesi alarak müşteri güvenliğine verdiği önemi bir kez daha kanıtladı" dedi.

Schindler Türkeli'nin, Türkiye'de sayısız projeye imza attığına dikkat çeken Azizoğlu, şunları söyledi:

"Yürüyen merdiven, bant ve asansörlerde farklı seçenekler sunuyoruz. Hidroelektrik santrallerden alışveriş merkezlerine, havaalanlarından konutlara kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. GAP Atatürk Hidroelektrik Santralı, İstanbul Mesa Konutları, Ankara Hilton, Carousel Alışveriş Merkezi, Ankara Metrosu, Antalya, İzmir, Dalaman Havaalanları gibi büyük tesislerde 24 saat çalışan asansör ve yürüyen merdivenlerimiz var.

Atatürk Havalimanı'ndaki 57 asansör, 26 yürüyen merdiven, en uzunu 108 metre olan bin 800 metre uzunluğunda yürüyen bantların tamamı Schindler Türkeli imzalı."

Yan sanayi de gelişti

Asansör elektroniği konusunda faaliyet gösteren Mik-el, yılda ortalama 4 bin kumanda sistemi üretiyor.
Sektörde yaklaşık 17 yıldır faaliyet gösteren Mik-el'in ürettiği kumanda sistemleri yurtiçi ve yurtdışında 40 binin üzerinde asansörde kullanılıyor. Firmanın bugüne kadar üretimini kaliteden ödün vermeden gerçekleştirdiğini ve önemli bir kapasiteye kavuştuğunu belirten Mik-el Satış Sorumlusu Ömer Yazgan, "Yıllık üretim miktarımız ortalama 4 bin kumanda sistemidir. Bu rakamın yüzde 10'luk kısmını yurtdışı satışları oluşturuyor" diye konuştu.

Avrupa ve diğer gelişmiş ülke pazarlarına girmek için ürünlerini devamlı geliştirdiklerini anlatan Yazgan, 2003 başında geliştirdikleri 'Mikronik ZX' adlı kumanda sistemlerinin Hollandalı yetkili kurum Liftinstıtuut tarafından tip muayenesinden geçirildiğini ve bu ürün için Nisan 2003'ten bu yana CE işareti kullanma hakkını elde ettiklerini kaydetti.

Asansörcüler Ürün çeşidinde iddialılar

1987 yılından bu yana sektörde faaliyet gösteren Gürray, 3 bine yakın ürün çeşidi ile sektörün tüm ihtiyaçlarına cevap veriyor.

Asansör kumandaları ve asansör malzeme satışı yapan Gürray, 'sektörün ihtiyaçlarına kaliteli ve güvenli ürünler ile cevap verme' anlayışı ile faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 3 bin çeşit ürün ile müşterilerin ihtiyaç duyduğu her türlü ürüne sahip olduklarının altını çizen Gürray Asansör Genel Müdür Yardımcısı Derya Meşe, "Asansör kumanda panolarımızda TSE ve ISO kalite standartlarına uygun ithal malzeme kullanarak üretim yapıyoruz. Satış sonrası doğabilecek her türlü teknik sorunu çözebilecek nitelikte teknik ekip ile çalışıyoruz. Bunun yanı sıra tanınmış firmaların da temsilciğiliği yapıyoruz" dedi.