Asansörde Her Şey Yolunda Değil!



Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sefa Targıt Asansör İstanbul Fuarı’nda yaptığı konuşmada 2012 yılından bu tarafa hiç olmadığı kadar etkin gerçekleştirilen güvenlik muayenelerine değindi. “Fransa, asansör kazalarının önüne geçmek için 8 milyar Euro’luk bir yatırım gerçekleştirdi. Sonrasında SNEL’e (Asansörlerde periyodik kontrol ve mevcut asansörlerin iyileştirilmesi) göre yapılan kontrol ve denetimlerde kırmızı etiketli yani uygunsuz asansör sayısı binde 2’lere düştü. Ülkemizde yaklaşık 300 bin adet çalışır durumdaki asansörün muayeneden geçirilmesi ve bunların %90’nının modernizasyonu gerekiyor. Şimdiye kadar yetkilendirilmiş kuruluşlarca yapılan denetimler gösterdi ki kırmızı etiket alan asansör sayısı Fransa ile kıyaslanamayacak kadar yüksek. Ya asansörlerde ya da muayene kriterlerimizde bir yanlışlık var. Bunu en kısa zamanda çözmemiz gerekiyor” dedi.

Açılış seremonisinde söz alan İFO Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Durak, Asansör İstanbul’un istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü dile getirerek, sektörün fuara olan ilgisinin artarak devam ettiğini belirtti. Firmaların düzenli katılımlarının buna işaret ettiğini belirten Durak, bu yıl 28 bin m2 alanda yurt içi ve yurt dışından 390 firmaya ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

Türkiye’yi kıskanıyoruz

Asansör İstanbul’un açılışında söz alan European Lift Association ELA (Avrupa Asansör Derneği) Başkanı Philippe Lamalle, son dönemde önemli bir büyüme göstererek, Avrupa dahil bölgesinin endüstriyel dağıtım ve komponent üretim merkezi haline gelen Türk Asansör sektörünün kendisiyle gurur duyması gerektiğini söyledi. Ekonomik anlamda zor bir süreçten geçen Avrupa’da, inşaat sektörünün sekteye uğradığını belirten Lamalle, Türkiye’nin büyüme hızı bizi kıskandırıyor. Türk ekonomisi, Avrupa’nın içinde bulunduğu durumdan çıkmasında lokomotif olacaktır” dedi. Lamalle Avrupa’da 5 milyon asansörün emniyet standartlarının yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.  

4 - 7 Nisan 2013 tarihlerinde 6 salonda birden gerçekleştirilen Asansör İstanbul’da bu yıl 37 ülkeden 390 firma ürün ve hizmetlerini sergiliyor. Ulusal ve Uluslararası asansör sektörünü 2 yılda bir İstanbul’da buluşturan fuar, 7 Nisan Pazar gününe kadar ziyaret edilebiliyor.