Asar Tepe'deki Kazılar



Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı Kalburcu köyü Asar Tepe mevkisideki kazılarda elde edilen bulguların, bölgenin M.Ö 2 bin yılından Genç Roma dönemine kadar büyük ve zengin bir yerleşim yeri olduğunu kanıtladığı bildirildi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Antandros Antik Kenti kazı başkanı Doç. Dr. Gürcan Polat, Balıkesir Müze Müdürlüğünün daveti üzerine, Asar Tepe'deki kazı alanında incelemelerde bulundu.

Doç. Dr. Polat, kazı alanındaki incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, bölgenin büyük ve önemli bir yerleşim birimi olduğunu belirtti.

Asar Tepe'nin ovaya hakim ve yerleşime uygun bir yer olduğuna dikkati çeken Polat, şunları kaydetti:

''Kazıda elde edilen bulgular, bu tepe ve etekleriyle doğusu ve güneyine doğru geniş bir alanda yerleşim biriminin olduğunu gösteriyor. İncelediğimiz seramik parçaları ve ortaya çıkarılan mezarların, birden fazla döneme ait olduğunu gördük. Yani M.Ö. 2 binli yıllardan Genç Roma Dönemi'ne kadar kullanılan malzemeler var. Bizans dönemi de olması gerekir, ancak bu döneme ait fazla bir bulguya rastlanmamış. İlerde o döneme ait bulgulara da rastlanacağını tahmin ediyorum''.

 Polat, bölgenin değişik dönemlerde yerleşim yeri olarak kullanıldığını, yerleşimin büyük ve zengin olduğu kanaatine vardığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

''Bölgede çıkan toprak kap ve diğer malzemeler, bize bölgenin zengin bir yerleşime sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, M.Ö 6. yüzyılda kullanılan ve 'Lydion' dediğimiz 'Lidya'ya ait kap parçalarına da bolca rastlanıyor. Bir de bölgede geniş bir alana yayılan malzeme parçaları ile mezarlara rastlanması, bize bu bölgede büyük bir yerleşim ve nüfus olduğunu gösteriyor''.

Asar Tepe'deki kazılar, nisan-mayıs ve eylül-ekim ayları olmak üzere iki dönem halinde yapılıyor.