Asbest Tehlikesine Rağmen Yıkımına Başlandı



Birgün Gazetesi'nin haberine görei Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’nın merkezinde bulunan ve akciğer kanseri başta olmak üzere insan sağlığına birçok zararı bulunan asbest maddesinin yoğun olarak bulunduğu Havagazı Fabrikası’nın yıkımı için talimatı verdi.

Yıkım güvenlik önlemi alınmadan yapılıyor

Hiçbir güvenlik önlemi alınmayan fabrika binası, amatör çalışmalarla yıkılmaya çalışılıyor. Yıkıma tepki gösteren Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, başta yıkım ekipleri olmak üzere binlerce insanın tehlikede olduğunu ifade etti.

Bulut, yıkım ekiplerinin herhangi bir önlem almadan yıkıma başladığını belirterek, “İşçilerin gaz maskeleri yok. Güvenlik önlemleri alınmamış. Orada çalışan işçilerin kendi sağlıkları tehlikede. İşçilerin bu konuda bilgilendirilmemiş olduklarını da öğrendik. İnşaatın etrafına branda çevrilmesi lazım mahalle sakinlerinin ve çevredekilerin korunması için. Bu da yapılmamış. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ciddi eksiklikleri var” dedi.

4 kilometrelik risk

Asbest gazının rüzgârlı havalarda 4 kilometrelik alana yayılabileceğinin ve bu bölgeyi kapsayan insanların tümünün tehlikede olduğunu ifade eden Bulut, şu uyarıları yaptı:

“Rüzgârsız bir havada bile en az 500 metreye kadar etkisi var bu maddenin. Yaşam alanları ve insanlar tehlikede. Bir takım akciğer rahatsızlıkları görülmesi mümkündür. İşçiler konusunun üzerinde durmak gerekiyor. Yıkım alanında özenli davranılmalı. Gaz maskesi ve branda dışında toz emici ekipmanlar da kullanılmalı. Belediyenin bunu apar topar yapıyor olması son derece kusurlu ve riskli.”

Mimarlardan Gökçek’e tepki

Mimarlar Odası Ankara Şubesi de konu ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Havagazı Fabrikası alanına ilişkin yaptığı ihale sürecinde, fabrikada 350 ton asbest tespit edildiğini bildirerek, bu konuda önlem almayan Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, ilgili kurumlara tepki gösterdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yetkililere “Ankara kanser mi soluyor?” sorusunu yöneltti.

TBMM gündemine taşınmıştı

Yıkımına başlanan asbestli bina, TBMM gündemine de getirildi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Maltepe’deki tarihi Havagazı Fabrikası’nın yıkılması ve ardından oluşan hafriyatın kaldırılması sırasında, kanserojen etkisi olan asbest maddesinin çevreye yayılma tehlikesini Meclis gündemine taşıdı. Murat Emir, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarının sanayileşme eserlerinden biri olan Havagazı Fabrikası’nın, Koruma Kurulu kararları kaldırılarak yıkılmasıyla suç işlendiğini, şimdi de ortada duran hafriyattan kaynaklı yurttaşların sağlık sorunlarıyla karşılaşacağına dikkat çekerek, “Melih Göçek arsa, vatandaş can derdinde” dedi.