Asbestli Yıkım için Durdurma Kararı



Hürriyet Gazetesi'nden Aysel Alp'in haberine göre, Ankara'da eski Havagazı Fabrikası'nın yıkımına ilişkin tartışmalar sürüyor. Çocuklarının sağlığından endişe eden veliler dün gece boyunca hem öğretmenler hem de kendi aralarında yazıştılar. Gazi İlköğretim Okulu'nda ve Atatürk Lisesi'nde çok sayıda öğrenci okula gitmeme kararı alırken Ankara Valiliği başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu konuda bir açıklama yapmasını istediler.

Bir anne Ankara Valisine şöyle yazdı: "Sayın Valim. Gazi Vakıf Kolejinde kızım okumaktadır. Havagazı fabrikası yıkımı nedeniyle asbest yayılımı söz konusu olduğundan çocuklarımızı veliler olarak okula göndermeme kararı aldık. Büyükşehir belediyesi bilirkişi taraması, kontrollü söküm ve çevre ölçümleri yapmamış yapmışsa da okulları bilgilendirmemiştir. Çok endişeliyiz, bir inceleme ve açıklama bekliyoruz. Rica ediyoruz bize yardımcı olunuz . Söz konusu çocuklar ve sağlıkları. Çocuklar daha ne kadar okuldan kalacaklar, söküm bitince bulaş ne kadar sürecek ve biz bu kararı anne vicdanıyla vermek zorunda neden kalalım? Kontrol, tarama ve bilirkişi raporu görmek istiyoruz ancak bunu Büyükşehir belediyesinden değil tarafsız bir kuruluştan bekliyoruz zira Büyükşehir halkı hiç önemsememiş ve bir açıklama ve önlem, koruma almamıştır. Vatandaş olarak bizim de güvenimiz kalmamıştır söz konusu hayatlar çocuklar olduğu halde. Rica ediyorum bize bu konuda yardımcı olunuz"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası, asbestli Havagazı Fabrikası’nın acilen karantinaya alınması ve yıkımın durdurulması için yürütmeyi durdurma istemiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Ankara’daki Havagazı Fabrikası alanında yaptırılan asbest yüzey ölçümlerine ilişkin rapor, ilgili görseller ve haberler de mahkemeye sunuldu.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi Havagazı fabrikasının yıkımının durdurulması başvurusunu jet hızıyla değerlendirdi. Mahkemi, yıkımın durdurulması kararı aldı. Karar, Ankara Büyükşehir Belediyesine Acele Posta ile gönderildi....

Candan, mahkeme önünde şöyle konuştu:

“Korunması gereken endüstri mirası Havagazı Fabrikası davalar devam ederken Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 Şubat’ta yıkımına başlandı. Yapının asbestli olması nedeniyle, yıkılması sırasında koruyucu önlemler alınması gerekiyordu. Koruyucu önlemler alınmadığı için asbest her yere yayıldı. Havagazı Fabrikası alanında yıkıma başlandı. Firmaya yaptırdığımız asbest yüzey ölçümleri sonucunda belli noktalarda yüzde 15 ila yüzde 40 arasında asbest türünün en tehlikesi olan amphibole tespit edildi. Bu nedenle yürütmeyi durdurma kararı için mahkemeye başvurduk. Aynı zamanda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne de numunelerin bir örnekleri gitti. Onların da yakında çıkacak. Bölge acilen karantinaya alınmalı ve oradaki bütün işlemler durdurulmalıdır. Kapalı alandaki hava ölçümleri de yayınlanarak, Sağlık Bakanlığı’nın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,Çevre Bakanlığı’nın sürece müdahale etmesi gerekiyor. Bizim görevimiz halkı bilgilendirmek, devlet duruma müdahale etmeli.”

Candan, kendisine Ankara Valiliği’nin konuya dair haberimiz yok açıklamasının sorulması üzerine ise, “Ankara Valiliği’nin haberinin olmaması mümkün değil. BİMER’e başvurduk. ve BİMER dilekçemizi valiliğe sevk etmiş” dedi.

'Karantinaya alınmalı'

Candan “Binanın iki katı boyunda karantinaya alınması gerekiyor. Hem yıkanların hem de çevredeki vatandaşların uyarılması gerekiyor. Yurt dışında bölge karantinaya alınıyor, bölgeye giriş çıkışlar trafik saatleri belirleniyor. Yıkan araçların da bu asbesti tekerlekleriyle taşıması gibi bir durum var. Bütün bu önlemler alınması gerekiyor. Bu tür yapıları yıkmak , korumaktan daha fazla zarar veriyor. İstanbul'daki elektrik santrali bir müze şu anda. Bunu yapmak gerekirken, yıkarak asbestin uçuşmasına neden oluyorsunuz. Önlem almayarak halkın sağlığını tehdit ediyorsunuz. Uzmanların söylediğine göre kıyafetler bir günlük oluyormuş yıkan uzmanların günde 3 kere banyo yapması gerekiyormuş. Kontamine demirler sökülüyormuş, o demirlerin naylona sarılıp götürülmesi bu işin çözümü değil. Burada asbest yönetmeliğinin dışında bir yıkım gerçekleştiriliyor. "