Aşırı Yağışlar Karadeniz'i Vurdu: 4 Ölü



Aşırı yağışlar Karadeniz bölgesinde can aldı. Artvin ve Ordu'da toplam 4 kişi hayatını kaybetti. Bartın'da da, ev ve işyerlerini sular basarken, araçlar yüksek kesimlere çekildi. Bolu'da ise yağış nedeniyle derelerin taşması sonucu yaklaşık 50 kişi evlerinde mahsur kaldı.

Artvin:

Artvin'in Şavşat ilçesinde geçen yıl yapılan bentlerden ikisi biriken suyu taşıyamadı. Bentler yıkılınca oluşan taşkında 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Selde kaybolan 3 kişiyi arama kurtarma çalışmaları bu sabah yeniden başladı. Arama kurtarma çalışmalarına gece ara veren ekipler, sabah saatlerinden itibaren selin meydana geldiği bölgedeki incelemelerine devam etti.

Selin hasar oluşturduğu Hüseyin Gökbüyük Caddesi'nde de bazı vatandaşlar, ev ve iş yerlerini yeni sel riskine karşı boşalttı.

Sel yüzünden yıkılan bentlerden kopan beton blokların dere üzerinde sürüklendiği, ayrıca dere kenarındaki bazı beton ve demir elektrik direkleri ile ağaçların yıkıldığı görüldü. Olayda çok sayıda ev ve iş yerinde büyük çaplı hasar oluştu.

Ordu:

Ordu'nun Perşembe ilçesine bağlı Boğazcık köyündeki heyelanda Fadime ve Kadir Durmuşoğlu hayatını kaybetti. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de bölgede incelemelerde bulundu. Demir, 7'si ağır olmak üzere 27 binada hasar tespit edildiğini söyledi.

Bartın:

Selin etkilediği Bartın'da gece boyunca beklenen yağışı olmazken, yağmur sularının toplandığı Bartın Irmağı'nda sabah saatlerine doğru taşmalar yaşandı. Yalı ve Kemer Köprü mevkilerinde ırmağın taşması sonucu birçok ev ve işyerini su bastı. Bartın Valiliği ve Bartın Belediyesi'nin dün öğle saatlerinde yaptığı uyarılar sonucu ev ve işyerleri boşaltılırken, ırmağın kenarında bulunan iş makineleri ise yüksek kesimlere çekildi. Kızılay 100 kişilik bir aşevi oluşturdu. Ankara ve Sakarya'dan 150 kişilik bir arama kurtarma ekibi de kente sevk edildi.

CNN TÜRK yayınına katılan Bartın Valisi Halil Işık, Karabük yolunun ulaşıma açılması için calışmaların sürdüğünü kaydetti. Işık, sağanak yağış sonucu Bartın-Karabük yolunun ulaşıma kapandığını, taşkınlardan etkilenen bölgelerde evlerin boşaltıldığını söyledi. Vali Işık, "Bartın Irmağı'nın çevresindeki evlerin birinci ve zemin katları boşaltılmıştı. Irmağın taşma ihtimaline karşı Ankara ve Sakarya'dan kurtarma ekipleri geliyor. Eğer acil durum olursa Başbakanlık'tan helikopter de talep edebiliriz. Ancak şu an öyle durum söz konusu değil" diye konuştu.

Bolu:

Bolu Abant Tabiat Parkı yolu üzerinde bulunan köylerde derenin taşması sonucu da yaklaşık 50 kişi evlerinde mahsur kaldı. Sular altında kalan ev ve pansiyondaki vatandaşlar dozerlerin kepçelerine alınarak kurtarıldı. Abant'a 2 kilometre kala meydana gelen heyelan nedeniyle yol ulaşıma kapandı. Gece etkili olan yağmur sonucu Abant Tabiat Parkı yolu üzerinde bulunan Dereceören ve Akçaalan köylerinde derenin kenarında bulunan evleri su bastı.

Derenin taşması sonucu bir su fabrikası, evler ve bir pansiyonda mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için itfaiye ve belediye ekipleri çalışma yaptılar. Derenin kenarında bulunan su fabrikası tamamen sular altında kalırken mahsur kalan 12 çalışanı ise itfaiyenin merdivenli aracı ile kurtarıldı. Evlerde mahsur kalanlar ise dozerin kepçesine alınarak yüksek kesimlere çıkarıldı. Bir pansiyonda kalan aile de kepçe ile kurtarıldı. Engelli çocuğunu kucağına alan baba dozerin kepçesine bindi. Islanan çocuğun titrediği görüldü.

Abant'ın girişine 2 kilometre kala ise heyelan meydana geldi. Toprak ve ağaçlarla kaplanan yolu ulaşıma açmak için Bolu Belediyesi ve Karayolları ekipleri çalışma başlattı. Yolun gece 01.00'den itibaren kapalı olduğu öğrenilirken, ulaşım Abant ile Mudurnu arasındaki yoldan sağlanıyor.

Öte yandan, bölgeye giden ve mahsur kalan bir grup gazeteciyi de Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri kurtardı.

Zonguldak:

Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde de Ağustos deresi taştı. İlçenın bazı kesimlerinde su seviyesi 1.5 metreye ulaştı. İlçede tren istasyonu, otobüs terminali, pazar yeri, kaymakamlık, adliye ve belediye binasını su bastı. Ali Usta köyünde, heyelandan zarar gören bir ev boşaltılırken ,5 kişilik aile köyün camisine yerleştirildi.

Gökçebey Kaymakamı Çetin Kılınç, "Çaycuma ve Devrek ilçelerinden iş makineleri istedik. Kaç ev ve iş yerinin su baskınına uğradığına yönelik bilgi gelmedi. Köylerde de aynı şekilde su baskını var ama can kaybı yok. Sular çekilmeye başladı. Gerekli önlemler alındı. Kaymakamlıkta oluşturduğumuz Kriz Merkezi'nde konuyu takip ediyoruz" dedi.