Askeri Uçaklar Tarım Bakanlığı Binasını Küçülttü



TOKİ’nin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı için Eskişehir Yolu üzerine yaptırdığı 24 katlı binanın inşaatı, askeri uçakların iniş-kalkış güzergâhında bulunduğu gerekçesiyle ruhsat verilmediği için durduruldu. Yaklaşık yüzde 17’si biten inşaat tasfiye edilirken, proje 15-16 kata indirilerek yeniden ihale edilecek.

Etimesgut Askeri Havaalanı’ndan kalkan veya inen uçakların iniş-kalkış güzergâhında bulunan ve ‘uçuş hattı (mania) güvenliği sorununa’ neden olduğu belirtilen inşaatı için izin verilmezken, aynı güzergâhta, TOBB’in ‘ikiz kuleleri’ 35, Hazine-Dış Ticaret müsteşarlıklarının binası 25, Halk Bankası’nın binası ise 29 katlı yapıldı. Tepe İnşaat’ın 3 blok halinde yapımını sürdürdüğü iş, alışveriş ve lüks konut merkezi Tepeprime’ın en yüksek bloğu ise 19 katlı.

Ancak, giriş ve mağaza katları dikkate alındığında söz konusu binaların kat yüksekliği daha da artıyor. TOKİ, yeni bakanlık binasına karşılık, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın İstanbul Yolu üzerinde bulunun arazisini alacaktı. Yenimahalle’deki arsayı alan TOKİ, burada hasılat paylaşımı yöntemiyle 1000 civarında konut yaptı ve sattı.

Bina traş edilecek

Mayıs ayında, Çankaya Belediyesi’ne ruhsat için başvuruldu. Ancak Çankaya Belediyesi, inşaatı başlamış binayı, dört ay sonra, “uçuş güvenliği sorunu nedeniyle bina konusunda Genelkurmay Başkanlığı’ndan görüş alındığı ve 916 kot üzerindeki yükseklik nedeniyle binaya uçuş güvenliği açısından ruhsat verilemeyeceği”ni bildirdi. Bunun üzerine TOKİ, 7. kata kadar yükselmiş inşaatı, üç ay önce durdurdu.

Emsal gösterildi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tepe İnşaat’ın yapımını sürdürdüğü Tepeprime, TOBB’un ikiz kuleleri ve diğer binaları örnek gösterdi ama sonuç değişmedi. Bunun üzerine binanın kat toplamı 24’ten 16’ya indirilirken, kapalı alanı da 62 bin metrekareden 42 bin metrekareye düşürdü.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “TOBB’un binalarını emsal gösterdik. Gittik geldik, gittik geldik, yakardık, ettik ne yaptıysak bize izin vermediler. Şimdi Tepe İnşaatın sürdürdüğü Tepeprime’a yakın bir yükseklik için bize izin veriyorlar. Çok enteresan bir film var burada... Yeni bir proje yaptık. Tarım ve Köyişleri Bakanı uygun buldu. Yakında ihaleye çıkacağız” dedi.