'Aslanın Yuvası' için 16 Talip



Tahmini bedeli 150 milyon euroyu aşacağı için yapılıp yapılamayacağı yönünde tartışmalara neden olan Galatarasay’ın yeni stadyumuna ilgi beklenenden çok oldu.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, 19 Temmuz’da gerçekleştirilecek Seyrantepe Stadyumu ihalesi için yerli ve yabancı 16 şirketin şartname aldığını açıkladı. Şartname alan şirketler, yeni stadın inşaası dışında Ali Sami Yen Stadı’nın yerine yapılacak ticari kompleks için de yarışacak. Şartname alan firmalar arasında Aşçıoğlu İnşaat, Taşyapı, Varlıbaşlar İnşaat ve Kuzu İnşaat’ın olduğu belirtilirken, Zorlu Gayrimenkul ile İnanlar İnşaat’ın da Pazartesi günü ihale dökümanı alacağı kaydedildi.

İhaleye gösterilen ilgiyi değerlendiren TOKİ Başkanı Bayraktar, “TOKİ’nin tarihinde yaptığı ihaleler içerisinde, hiçbir ihalede bu kadar kısa sürede, bu kadar fazla şartname alınmamıştı” dedi.

İhalenin zor bir süreç içerdiğini ifade eden Bayraktar, “Bir taraftan stadyumun inşaatına para yatıracaksınız. Bu para yatırma işlemi 2 yıl boyunca devam edecek. Bu süreçte kasanıza beş kuruş girmeyecek. Diğer taraftan da Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen’in yerine yapılacak proje için çalışacaksınız. Yani sağlam finansal gücü ve güçlü kadroları olan şirketlerin katılabileceği bir ihale” diye konuştu.

Mecidiyeköy 2012’de biter
Stadyumun inşaatına başlanması ve Mecidiyeköy’e yapılacak projenin satışının bitirilmesinin toplam bin 800 gün süreceğini kaydeden Bayraktar şunları söyledi:

“Yani 5 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Bu açıdan ihaleye katılacak şirketlerin hesabını- kitabını çok iyi yapması gerekiyor. Ama hem Seyrantepe’ye yapılacak stadyum hem de Ali Sami Yen’e yapılacak proje çok popüler olacak. İhaleyi kazanan şirketin Avrupa’nın en lüks ve gösterişli stadyumunu yapma şansı da var. Kimse bu fırsatı kaçırmak istemiyor.”

19 Temmuz’da kapalı zarf ile teklif alacaklarını belirten Bayraktar, ay sonuna doğru da şirketleri pazarlık için masaya davet edeceklerini ve bu aşamada en yüksek teklifi verenin ihaleyi kazanacağını söyledi. Bayraktar, “Tahmin ediyorum, yabancı şirketler yeni stad için oluşturulan konsorsiyumlarda yer alacaklar” dedi.

Yeni stadın içine üç Ali Sami Yen sığacak
Erdoğan Bayraktar, Galatasaray’ın 52 bin kişilik yeni stadyumunun inşa edileceği 384 dönümlük Seyrantepe arazisinin imar çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Bayraktar, “Bu arazinin 97 bin 634 metrekaresi stadyuma, 133 bin 87 metrekaresi hastaneye, 57 bin 614 metrekaresi yeşil alanlara, 66 bin 422 metrekaresi ise yollara ayrıldı” dedi. Bayraktar, “Ortalamanın 2 emsal olduğu arazide stadyumun inşaat alanı 195 bin 269 metrekare, hastanenin toplamı ise 266 bin 174 metrekare olacak. Ayrıca 59 bin 279 metrekare de alışveriş merkezi ile ofis kulesi olacak” diye konuştu.