Assos’ta Tahribat Devam Ediyor



Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kenti’nin bulunduğu bölgede "yola ve tesislere taş düştüğü" gerekçesiyle ıslah çalışması başlatıldı. Ancak çalışma yapılan alanın genişliği bölgedeki tarihi dokunun yok olacağı endişesiyle büyük tepkiye yol açtı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, yapılan işlemin acilen durdurulması ve sorumlular hakkında işlem yapılması için suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

"Kırıcılar ve kepçeler çalışırken neler yok oluyor?  Çalışma alanın hemen yakınlarında antik yollar, binalar, yapılar var. Bu durumu aklımız ve vicdanımız almıyor." ifadeleri kullanılan açıklamada şöyle denildi:

Assos Antik Limanı’nda “Assos Kaya İslahı İnşaatı” adı altında yapılan doğa ve tarih katliamına karşı 24 Eylül Cuma günü Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıları Koruma Derneği ve Assos Dostları olarak inşaatın acilen durdurulması ve sorumlular hakkında işlem yapılması için Ayvacık Kaymakamlığı’na başvurmuş ve Ayvacık Cumhuriyet Baş Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştuk.

İnşaatın durdurulup durdurulmadığını görmek için alana geldik ve ancak ne yazık ki yıkımın son hızla devam ettiğine tanık olduk.  Yüreğimiz bir kez daha sızladı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Şu anda Assos antik limanında müthiş bir doğa ve tarih katliamı var. İş makinaları son sürat çalışıyor. İğne ile kuyu kazar gibi çalışılması gereken, ülkemiz ve dünya için çok kıymetli olan bir antik kentte kepçelerle, kırıcılarla hafriyat ve teraslama yapılıyor ve geniş alanlar açılıyor. Acaba bu kırıcılar ve kepçeler çalışırken neler yok oluyor? Çalışma alanın hemen yakınlarında antik yollar, binalar, yapılar var. Bu durumu aklımız ve vicdanımız almıyor. Tel örgünün dışında ve alandan çıkarken yapılan bir ihbar üzerine kolluk tarafından durdurulduk. Kimliklerimiz istenildi ve ifademiz alındı. ‘Afet bölgesine izinsiz bir kez daha girmememiz’ konusunda bir uyarı içeren bir tutanak imzalattırıldı.  Tutanağın bir kopyasını istememize rağmen alamadık, fotoğrafını çekmemize de izin verilmedi.

Ayvacık Kaymakamlığı’nı, Çanakkale Valiliği’ni, Çanakkale Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıkları Kurulları yetkililerini, müze müdürlüğünü, Kazı başkanlığını, Cumhuriyet Savcılığını, yöremizin vekillerini  ve kamuoyunu bu katliamı bir an önce durdurmaya çağırıyoruz.

Suç duyurusu başvurumuzun çok acilen işleme konulmasını istiyoruz."