Atakent Özel Proje Alanı ve Tema Park’ta İlk Kazma 2011’in Sonlarında Vurulacak



Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) en yüksek teklifi vererek İstanbul Atakent Özel Proje Alanı ile Doğa ve Eğlence Parkı (Tema Park) ihalesini kazanan Mesa Mesken ve Kantur-Akdaş İş Ortaklığı, projeye dair ilk bilgileri düzenlenen bir basın toplantısıyla paylaştı. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Mesa Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ahmet Can Aynagöz ve Kantur-Akdaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, projeyle ilgili gelişmeleri aktardı. Yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik (1.489.962 m²) bir alanı kapsayan projede; konut, AVM, sinema, outlet, hipermarket, otel, kongre merkezi, fuar merkezi, hastane, okul, doğa ve eğlence parkı (Tema Park) ile bu alanları destekleyecek diğer yapılar bulunacak.

“40 Yılın birikimi bu projeye yansıyacak”

Türkiye’ye ve İstanbul’a değer katacak sembol bir proje gerçekleştirmek için 40 yılın birikimini bu çalışmaya yansıtacaklarını belirten Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu; “Burası, farklı anlayışlarda 5 konunun birleştiği ve ayrıştığı bir yer olacak. Türkiye’de az yapılan, hatta yapılmayan konuları, ilk kez burada bir bütün içinde gerçekleştireceğiz. 1500 dönüm üzerinde net alan olarak yaklaşık 500-600 bin metrekare inşaat yapacağız. Bu rakam brüt inşaat alanı olarak 900 bin metrekareye kadar çıkabilir” diye konuştu. Projenin herhangi bir finansal sorunla karşılaşmayacağını da belirten Boysanoğlu, “Özellikle yabancılardan haftada 3-5 teklif geliyor. Bunların arasında bazı fonlar da yer alıyor” dedi. Boysanoğlu, projeye bankaların da oldukça ilgili olduklarını belirtti.



“23 milyon ziyaretçi, 8 bin kişilik istihdam”

Uluslararası fuar merkezi olacak

Mesa Mesken Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ahmet Can Aynagöz ise araştırma ve geliştirme safhasında oldukları şu aşamada kesin rakamlar veremeyeceklerini belirtti. Projede ciddi bir AVM yatırımı yapacaklarını da belirten Aynagöz, “İstanbul’da ciddi bir fuar alanı açığı var. Teknolojinin geldiği son noktaları da ihtiva edecek şekilde, uluslararası boyutta fuar alanları gerçekleştirilecek. Projenin inşası 4-5 yıl kadar devam edecek ve yapım sürecinde de 4-5 bin civarında insan istihdam edilecek” dedi. Aynagöz, 3 bin konutun bulunacağı projeyi, sadece ticari alanlar, fuar alanları ve Tema Park için yılda toplam 23 milyon kişinin ziyaret edeceğini belirtti. Aynagöz, “Yapım aşamasında 4 bin kişiye iş olanağı yaratacak olan proje, bitiminde ise 8 bin kişiye istihdam olanağı sağlayacak” dedi

“Stratejik ortaklıklar olabilir”

Kantur-Akdaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur da; İstanbul’a bir şeyler katmak, kentte yıllık 23 milyon insanının hareketini sorunsuz olarak yönlendirebilmek için çalıştıkların kaydetti. Alanın, çevre yoluna ve havalimanına yakınlığına dikkat çeken ve milyonlarca insanın ulaşımı için projenin metro bağlantısının da şart olduğunu belirten Kantur, “Genel anlamda bizlerin bu projeyi gerçekleştirebilecek her türlü bilgi birikimimiz mevcut. Fakat fuar, eğlence merkezi ve kongre yapılanmaları çok önemli. Dolayısıyla buralarda, dünyadan stratejik ortaklıklar olabilir” diye konuştu.

Türkiye’nin sembol projesi olacak

Tema Park’ın sadece İstanbul ve Türkiye’nin değil, dünyanın önemli projelerinden biri olmasını hedeflediklerini belirten Ali Kantur, “Eğlence merkezi dendiğinde tüm adresler doğrudan Amerika’yı gösteriyor. Biz de Amerikalı firmalar ile temas halindeyiz” dedi. Arazi içindeki eski katı atık alanı ile ilgili rehabilitasyon çalışmalarına da değinen Kantur; “Bir arazinin, çöplerini kaldırılarak orasını imara uygun hale getirilmesi işini yapan, dünyadaki en iyi 2-3 firma arasındayız. Burasının nasıl dönüştürüleceğinin bilgisine, kullanılacak makinelerin tasarlanmasına ve üretilmesine, gerekli tüm tesisleri kurma kabiliyetine ve tecrübesine de sahibiz. Bu konuda birçok yabancı devletlere danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Bu konu, bizim için asla sorun değil” diyerek, rehabilitasyon için bütçede ayrılan rakamın 80 milyon TL olduğunu belirtti.

2011’de ilk kazma vurulacak, 2015-2016’da hayata geçirilecek

Mesa Mesken ve Kantur-Akdaş İş Ortaklığı’nın, büyük bir titizlikle ve yoğun bir şekilde sürdürdükleri ön hazırlık çalışmalarının yıl ortasına kadar sürebileceği ve sene sonunda ise araziye ilk kazmayı vurmayı hedefledikleri belirtildi. Farklı bir çok yapıdan oluşacak dev projenin 4-5 yılda tamamlanarak, 2015-2016 yıllarında hayata geçirilmesi planlanıyor.
 




Atakent Özel Proje Alanı ile Doğa ve Eğlence Parkı (Tema Park) Projesi

İstanbul Halkalı Atakent Özel Proje Alanı ile Doğa ve Eğlence Parkı (Tema Park) Projesi, Küçükçekmece Gölü’nün doğusunda, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ve Avrupa Otoyolu’nun güneyinde, Marmara Denizi’nin kuzeyinde, İstanbul Atatürk Havaalanı’nın kuzeybatısında bulunan, yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik (1.489.962 m²) bir alanı kapsıyor. Proje alanını; kuzeyde 03-Güney Yanyolu, kuzeydoğuda İBB Lojistik Merkez ve İdari Tesis Alanı, doğuda 4.Cadde, İBB Halkalı Futbol Stadı ile İMKB Anadolu Meslek Lisesi sınırlıyor. Alan, güneyde Halkalı Altınşehir İstanbul Caddesi, batıda ise Bosphorus City Konut Alanı, Hastane, Askeri Lojmanlar, Altınşehir Mezarlığı ve Gençlik Merkezi Konutları ile komşu konumunda. Proje kapsamında; 17 yılı aşkın süredir kullanılmayan eski bir katı atık alanının (yaklaşık 200.000 m²) rehabilitasyonu da yer alıyor. Yapılan ilk incelemelerde, söz konusu alanın öngörülenden dahi iyi durumda olduğu tespit edildi. Aktif olduğu dönemde doğru uygulama ile toprak katmanlarla örtülen atık kesitlerindeki organik maddelerin, aradan geçen uzun süre içinde toprağa karışarak gübre olduğu ve sadece bazı katı atık maddelerin görüldüğü alanda yapılacak detaylı inceleme ile birlikte rehabilitasyon şekline karar verilecek.

TOKİ, 405 milyon 275 bin TL alacak

Söz konusu alan ve proje ile ilgili olarak TOKİ tarafından açılan ve kamuoyunda “Tema Park İhalesi” olarak adlandırılan “İstanbul Halkalı Atakent Özel Proje Alanı İle Doğa ve Eğlence Parkı Projesi” ihalesinde en yüksek teklifi, Mesa Mesken San. A.Ş. & Kantur-Akdaş İnş. Gıda Paz. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı vermişti. Yapılan değerlendirme sonucu teklif onaylanarak, proje ile ilgili sözleşme; 24 Ocak 2011 tarihinde TOKİ ile Mesa Mesken & Kantur-Akdaş İş Ortaklığı arasında imzalanmıştı. Sözleşmeye göre; alan, yaklaşık 1 milyar 885 milyon liralık bir yatırım bölgesine dönüştürülerek, TOKİ’ye 405 milyon 275 bin TL gelir payı ödenecek. Mesa Mesken ve Kantur-Akdaş İş Ortaklığı, TOKİ’ye ödenecek tutarın % 40’ını peşin, kalan bölümü ise 5 yıl vadeli olarak ödeyecek.

Bağımsız bir ‘uydukent’ niteliğinde

Yapımına 2011 yılı sonunda başlanması hedeflenen proje, gerek bulunduğu merkezi lokasyon, gerek büyüklüğü, gerekse imar yapısı ile İstanbul ve dolayısıyla Türkiye’nin bugüne kadar yakaladığı en büyük fırsatlardan biri olarak değerlendiriliyor. 2016 yılında tamamlanması öngörülen proje; büyüklüğünün yanı sıra, konut, ticari, sosyal, doğa ve eğlence gibi tüm alanları kapsayan zengin kapsamı ile de bağımsız bir uydukent niteliği taşıyor. Yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik alanda; konut, AVM, sinema, outlet, hipermarket, otel, kongre merkezi, fuar merkezi, hastane, okul, doğa ve eğlence parkı (Tema Park) ile bu alanları destekleyecek diğer yapılar bulunacak.

İstanbul’da uluslararası bir ‘merkez’ yaratacak

Yaklaşık 500 – 600 bin metrekarelik inşaat alanında yapılması öngörülen proje kapsamında, özellikle fuar ve kongre merkezi ile Tema Park öne çıkacak. Proje kapsamında gerçekleştirilecek kongre merkezi ve fuar alanı ile; modern anlamda İstanbul ve Türkiye’nin bu alanlardaki gereksinimlerinin giderilmesi hedefleniyor. Kongre merkezi ve fuar alanının, teknolojisi, yapısal ve kapasite özellikleriyle, sadece Türkiye’nin değil, bölge coğrafyasının da alanlarındaki en önemli merkezler olması bekleniyor. Tema Park olarak adlandırılan eğlence parkının ise sadece İstanbul’a değil, Türkiye’ye değer katması ve yakın coğrafya ile birlikte Dünya’da da, alanındaki önemli sembol projeler arasında yer alması hedefleniyor. Bölgede 3 bin aileye ikamet, toplam 8 bin kişiye de istihdam olanağı sağlayacak olan dev projede; ticari alanlar, kongre merkezi, fuar alanları ve Tema Park’a ise yılda toplam 23 milyon ziyaretçi bekleniyor.