Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin Temeli Atıldı



Harbiye’deki Askeri Müze’de yapılan “Dünya Su Günü” programında canlı bağlantılarla “Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi”nin temeli atıldı ve “İstanbul Acil İçme Suyu Temini Melen Boğaz Geçiş Tüneli Delme İşleminin Başlatılması” töreni gerçekleştirildi. Törene Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, 5. Dünya Su Forumu Uluslararası Yönlendirme ve Politik Süreç Komitesi Üyesi Jerome Deli Priscoli, Almanya Çevre Doğa Koruma ve Nükleer Enerji Güvenliği Eski Bakanı Klaus Töpfer, DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker ve İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural katıldı.

Arıtılan sular sanayi ile park-bahçe sulamasına…

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin Ayamama Deresi’nden Marmara Denizi’ne akan atıksuların arıtılarak sahillerin kirlilikten kurtarılacağını ve geri dönüşü sağlanan suların sanayi ile park ve bahçelerin sulanmasında kullanılacağını söyledi. “Suyun kullanımı kadar, kullanılan suyun çevreyi kirletmeden doğaya salınımı da önemlidir” diyen Başkan Kadir Topbaş, temeli atılan Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin 2.5 milyon insanın atıksuyunu en ileri teknolojiyle arıtacağına dikkat çekerek, şöyle konuştu;

“400 milyon YTL’ye mal olacak tesis, nihai aşamada günde 600 bin metreküp atuksu arıtacak. İstanbul için çok önemli ve gerçekten dünya ölçeğinde bir ileri biyolojik arıtma tesisi olan arıtma tesisimiz, ciddi şekilde kirlenen Marmara sahillerinin kirlenmesini önleyecek. Yatırımla Bakırköy, Bağcılar, Bahçelievler, Gaziosmanpaşa ve Küçükçekmece ilçelerinin atık suları arıtılarak sanayide, ayrıca park ve bahçelerin sulamasında kullanılacak. O bölge Ayamama Deresi’nin kirliliğinden ve kokusundan kurtulacak. Bu tesis İstanbul’a adeta bir baraj yapmak anlamına geliyor. Ambarlı’da da bu nitelikte bir arıtma tesis yapıyoruz. Böylece mevcut 6 biyolojik, 2 ileri biyolojik arıtma tesisine ilaveten 2 tane oldukça büyük ileri biyolojik arıtma tesisinin temelini atmış oluyoruz. Tesisin ilk etabının açılışını 2009 yılında düzenleyeceğimiz 5. Dünya Su Forumu’nda inşallah birlikte gerçekleştireceğiz. İşin tamamı ise 2010 yılında bitirilecek.”

Marmara ve Boğaziçi denize girilebilir hale getiriliyor…

234 kilometrelik denize girilebilir sahil bandının 170 kilometresinin yaptıkları dere ıslahları, arıtma tesisleri ve diğer çevre yatırımlarıyla denize girilebilir hale getirdiklerini ifade eden Kadir Topbaş, “İstanbul’da çok sayıda plaj açtık. İnanıyorum ki gelecek 3-4 yıl içinde İstanbul bütün denizlerinden denize girilebilecek bir şehir haline gelecek. Öte yandan, ben göreve gelinceye kadar Boğaziçi’ndeki oteller ve yalılar atıksularını güzelim Boğaz’a veriyorlardı. Biz boru itme metoduyla, yani açık kazı yapmadan oluşturduğumuz tünellerle bütün bu atıksuları arıtmalara yönlendiriyoruz. Böylece İstanbul Boğazı’na kıyıdaki yapılardan bir gram kirli su gitmeyecek. Sayın Bakanım sizin İSKİ Genel Müdürlüğünüz döneminde başlatmak istediğiniz, ama maalesef engellemelerle karşılaştığınız, benim de göreve geldikten hemen sonra ihalesini yaptığım Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin ihaleleri yine iptal edildi. Neticede temel atmak bugüne kısmet oldu. İstanbul için bu tarihi bir gün, İstanbul’a ve insanlığa hayırlı olsun” diye konuştu.

Melen suyu dev tünelle Avrupa yakasına taşınıyor…

“İstanbul Acil İçme Suyu Temini Melen Boğaz Geçiş Tüneli Delme İşleminin Başlatılması” çalışmasını başlatan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da 5 kıtanın merkezi olan İstanbul’un 2040 yılına kadar su problemi olmaması için Boğazı’nın altına 5.5 kilometre uzunluğunda içme suyu tüneli açacaklarını belirterek, şöyle konuştu; “Birazdan Asya’yı Avrupa’ya bağlayacak olan içme suyu tüneli için hareket talimatı vereceğiz. Hakikaten bu bizim için çok büyük bir proje. İSKİ Genel Müdürlüğüm döneminde tamamladığımız İstanbul’un 2040 yılına kadar olan master planının bir parçası olan 185 kilometre ötedeki Melen Çayı’nın suyunun İstanbul’a getirilmesi projesiydi. Hedefimiz 2010 yılı sonuydu. Ancak geçen yıl İstanbul’da büyük bir su sıkıntısı yaşanınca hızlı bir adımla Melen suyunu Yeşilçay’a, oradan da Ömerli Barajı’na getirdik. Şu anda de Boğaz Geçiş Hattı’nın tünel çalışmasını başlatıyoruz. Melen suyu iki boruyla Asya’dan Avrupa yakasına taşınacak. İç çapı 4 metre olan ve 5551 metrelik uzunluğuyla dünyadaki en uzun tünellerden biri yapılıyor. Boğaz’ın 150 metre altında yapılacak tünel 2010 yılında tamamlanacak” diye konuştu.