Ataköy Otelcilik'te Tadilat Başlıyor, Kapılar 2009'da Sheraton'la Açılıyor

Denizciler Ortak Girişim Grubu'nun kurduğu Dati Yatırım Holding tarafından 1 Mart 2005 tarihinde özelleştirmeden alınan Ataköy Şirketler Grubu'nda ilk yatırım, otellerde başlıyor. 4 yıldızlı Ataköy Marina Otel (eski ismi Holiday Inn) ve 5 yıldızlı Ataköy Plaza'da (Crowne Plaza) köklü bir değişime imza atılacak. Renovasyon çalışmalarına başlanan otellerin ismi yeniden değişecek. Her iki otelin işletmesini 10 yıl boyunca Sheraton markasını da bünyesinde bulunduran Starwood Grubu yapacak. Dati Yatırım Holding Başkanı Şadan Kalkavan, "İki otel için 30 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Otellerin renovasyonunun 1 yıl sürmesini bekliyoruz" dedi.

İsmi Sheraton Ataköy olacak

Daha önce Holiday Inn otel zincirinin işlettiği oteller, grupla olan anlaşmanın bitmesi üzerine 2008 yılına yeni isimleri ile girmişti. Renovasyon sonrasında şu anda ismi Ataköy Plaza Otel olan 5 yıldızlı otel Sheraton Ataköy İstanbul, 4 yıldızlı Ataköy Marina Otel ise grubun bir alt markası olan Four Points by Sheraton olarak işletilecek.

Dati Yatırım Holding, Starwood Grubu ile yaklaşık 1.5 yıl önce 10 yıl süreli bir franchising anlaşması imzalamıştı. Normalde yatırımın 2007 Ocak ayında başlamış olması gerekiyordu. Renovasyon yatırımının gecikmesi ile birlikte otelin Holiday Inn Grubu ile olan sözleşmesi bir yıl daha uzatıldı. Ancak yeni yılla birlikte anlaşmayı uzatmayan firmanın bu defa yatırıma başlayacağına kesin gözü ile bakılıyor.

Starwood yatırımlarını artırıyor

2 otelin yaklaşık 1 yıl sonra faaliyete geçmesi ile birlikte Starwood Grubu'nun İstanbul'daki otel sayısı da 4'e yükselecek. Grup, 2007 yılı içinde "W" markası ile işletmek üzere Serdar Bilgili'nin Beşiktaş Akaretler'de inşaatı süren oteli ile anlaşmıştı. Ataköy Otelcilik'teki renovasyonun gecikmesi üzerine Sheraton markası ile 14 yıl aradan sonra İstanbul'daki ilk otelini Oğuz Serim ile anlaşarak Maslak'ta eski Princess Oteli'nin yerine açan Starwood Grubu, Türkiye'de Le Meridien markası ile de otel işletmek için planlar yapıyor.

500 milyon dolarlık yatırım bekliyor

Dati Yatırım Holding, Ataköy Otelcilik içinde yer alan bu 2 otel dışında bölgede başka otel yatırımları da düşünüyor. Grubun planları arasında otel yatırımları yanında rezidanslar, yat ve cruisse limanı da bulunuyor. Daha önce Dati Holding tarafından yapılan açıklamada, bu bölge için 2-3 yıllık sürede 500 milyon dolarlık yatırım yapılacağı belirtiliyordu. Ancak bulundukları arazide 49 yıllığına işletme hakkına sahip olan Dati Grup, geçen yıl araziyi, sahibi olan Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) satın almak istemiş, daha sonra çıkan haberler üzerine geri adım atmıştı. Grup bu nedenle bölgede planladığı diğer yatırımlar için henüz harekete geçmedi.

Özelleştirme kapsamında ihaleye çıkarılan Ataköy Şirketler Grubu'nu 200 milyon dolara satın alan Dati-Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat AŞ, 2004 yılı sonunda Türk denizcilik sektörünün önde gelen isimlerinden Şadan Kalkavan, Fuat Miras, Gündüz Kaptanoğlu, Eşref Cerrahoğlu ve Metin Kalkavan tarafından kuruldu. Çok ortaklı yapısıyla 140.2 milyon YTL ödenmiş sermayesi bulunan şirket, 1 Mart 2005'te Dati Yatırım Holding AŞ unvanını aldı.