Araçlar Boğaz'ın Dibinden Gidecek

Ulaştırma Bakanlığı, Boğaz'da deniz altından giden bir tüp tünel projesi gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Düşünülen güzergah ise, Harem-Kumkapı.

İstanbul '7 Tepeye 7 Tünel' projesine hazırlanırken, Boğaz'a bir karayolu tüp tüneli inşa edilmesi de şehir gündeminin ana maddeleri arasında yerini aldı. Ulaştırma Bakanlığı'nın "yap-işlet- devret" modeliyle hayata geçirmeyi planladığı tünelin güzergahının Harem- Kumkapı olması öngörülüyor. Marmaray Projesi'ndeki gibi denizin içinden geçecek olan tünel, raylı sistem geçişi yerine araç geçişine elverişli olarak yapılacak.

Sahile iki şerit daha
Kumkapı Balık Hali'nin bulunduğu noktada karayla buluşması planlanan tünelin, bölgeye getireceği araç yoğunluğu dikkate alınarak bu bölgedeki sahil şeridine iki şerit daha eklenmesi de planlanıyor. Bu amaçla sahilde dolgu çalışması yapılacak. Ulaştırma Bakanlığı, "Boğaz Karayolu Tüp Tünel Projesi'' olarak bilinen lastik tekerlekli araçların İstanbul Boğazı'ndan geçişini sağlayacak tüp tünel projesiyle ilgili şu aşamada ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş toplandığını bildirdi.

Açıklamada, söz konusu proje üzerinde 2004 yılından bu yana çalışıldığı belirtilirken, projenin şu anda gelinen safhasında, ilgili kurum ve kuruluşlardan projeye ilişkin görüş alınmakta olduğu kaydedildi ve projede herhangi bir onayın söz konusu olmadığı ifade edildi. Proje ihale aşamasına gelinmediği için kim tarafından inşa edileceğinin de belli olmadığı açıklandı. Açıklamada, çalışmaların devam etmesi nedeniyle projenin hangi yöntemle gerçekleştirileceğinin de henüz belli olmadığı, ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin toplanması sonrasında projede izlenecek yöntemin ortaya çıkacağı kaydedildi.