Ataşehir’de Arsalar Azaldı, Kentsel Dönüşüm Hızlandı



İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesiyle Anadolu yakasının dikkatleri üzerine çeken ilçesi Ataşehir’e yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisi her geçen gün artmaya devam ediyor. Dünya Gazetesi'nden Yavuz Karaman'ın haberine göre, arsa stoklarının azalması, dev projelerin hayata geçirilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının ilçede konut ve ofis projelerinin değerini yükseltmesinin yanı sıra arz ve talebi de ciddi oranda arttırdığını belirten Keller Williams Danışmanı Gülay Demir, 2014 yılı rakamlarına göre yaklaşık 409 bin kişinin yaşadığı Ataşehir’in nüfusunun her yıl bir önceki yıla oranla yüzde 3 artış gösterdiğini söyledi.

Ataşehir’in büyümeye, büyürken de özellikle gayrimenkul alanında yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiğini ifade eden Demir, “İstanbul’da konutlar 2013 yılında yüzde 36 değer kazanırken, 2014 yılında bu oran yüzde 46’ya çıktı. Ataşehir ise Türkiye’nin önde gelen markalı konut üreticilerinin başlattığı yatırımlarla tercih edilen ilk adres oluyor” dedi. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesiyle hareketlenen Ataşehir’in batısında kalan bölgede kentsel dönüşüm projelerinin hızlandığını vurgulayan Gülay Demir, “İlçenin Barbaros Mahallesi ve Yenisahra bölümlerinde eski binalarda veya af yasalarıyla müstakil parsellere dönüşmüş mülkler bulunuyor. Bu bölgelerde lüks konutların sayısı arttıkça bölgenin yenilenme ve değişim ivmesi yükselecek ve bu durum arzın artmasına zemin hazırlayacaktır” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Ağırlıklı olarak konut projelerinin görüldüğü Ataşehir’de finans merkezi çalışmalarının ardından ofis projelerinin sayısında gözle görünür bir artış yaşandığını vurgulayan Keller Williams Danışmanı Gülay Demir, “Ataşehir’de geniş kat planları olan ve açık ofis sis temine uygun A sınıfı olarak adlandırılan ofislere olan arz giderek artıyor. Bu artışın ise hız kesmeden devam edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

3 yıl içinde metro gelecek

İstanbul Finans Merkezi çalışmalarının bölgede lokomotif görevi yürüttüğüne dikkat çeken Gülay Demir, şunları söyledi: “2018 yılının sonunda 2019 yılının başında hayata geçmesi planlanan finans merkeziyle birlikte bölgede doygunluğa ulaştığı düşünülen konut ve ofis piyasasında yeniden bir canlanma yaşanacağını öngörüyoruz. 3 yıl içinde metro ağının bölgeye ulaşacak olması, var olan toplu ulaşım ağının daha da gelişmesi ve yapımı sürdürülen projelerin tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki fiyatların yatırımcı bazında tatminkar ve makul oranlarda yükselmesini bekliyoruz.”

Döviz artışı etkilemedi

Bölgedeki lüks konutlarda metrekare fiyatının 10 bin lira seviyesine kadar çıktığını belirten Gülay Demir, “Markalı konut projelerindeki dairelerin metrekare fiyatları 10 bin lira seviyelerine yükselirken, diğer konutların ortalama metrekare fiyatları 3 bin 500 ile 4 bin 500 lira seviyesinde bulunuyor” dedi. Dövizdeki artışın konut satışlarının azalmasına veya fiyatlarının artmasına doğrudan bir etki yapmadığını vurgulayan Demir, “Aksine kurlarda yaşanan hareketin yabancı satışlarına ya da döviz tasarrufu ile alım yapanlara pozitif bir etkisi olduğunu bile söyleyebiliriz” görüşünü aktardı.