Ataseven, Alman Euporon ile Yeşil Enerji Üretecek



Ataseven Grup ile Alman Euporon şirketi Türkiye'de ortaklaşa rüzgâr enerjisi yatırımı yapacak. Toplam 2.986 MW kurulu gücünde 10 ayrı rüzgar santrali için lisans bekleyen ortak girişim grubu, bunun en az 300-500 MW'lık kısmını hayata geçirerek 700 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor. Eupuron Mali İşlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Joachim Müller, Türkiye'nin Akdeniz bölgesinde büyümekte olan güçlü bir rüzgar enerjisi pazarı konumunda bulunduğunu belirterek, "Süreçlerin yavaş ilerlemesine ve dünyayı kökten sarsan ekonomik krize karşın, Türkiye'ye ve yenilenebilir enerji sektörüne inancımız artarak devam etmektedir" dedi.
 
Rüzgârda teşvik artmalı

Rüzgar santrali projelerinin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Müller, yenilenebilir enerji sektörünün finansman alabilecek öncelikli projeler olacağını belirterek, yenilenebilir enerjiden üretilen elektriğin Türkiye'de 1 kWh için belirlenen 5.5 Euro/cent'lik teşvik fiyatından ya da spot piyasada satılabildiğini kaydetti. Bankalardan finansman temininde ise bankaların garantili fiyatta kalınmasını tercih ettiğini ifade eden Müller, bu nedenle bu rakamın da artırılması gerektiğini kaydetti. Europon Finans Direktörü Heiko Wehrahn ise 15 MW'lık bir proje için ortalama 21 milyon Euroluk yatırım gerektiğini belirterek, bunların yüzde 100 özsermaye ile yapılamayacağını kaydetti.

Ataseven Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ataseven ise Türkiye'de işletmedeki rüzgâr enerjisi kapasitesinin 432 MW olduğunu belirterek, bu kapasitenin 2009 yılı itibariyle 800 MW ve 2020 yılında ise 20 bin MW kurulu güce ulaşacağının beklendiğini kaydetti. Her 5 senede yüzde 30-40 oranında büyümekte olan enerji ihtiyacı için yenilenebilir enerjinin önemli rol oynadığını kaydeden Ataseven, 2009 yılının sonuna doğru 1 Kasım 2007'de yapılan lisans başvuruları kapsamında lisansların verilmeye başlanacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Ataseven-Euporon ortaklığı Bursa, İzmir, Balıkesir ve Manisa'da santraller kurmak için lisans başvurusunda bulundu.