Atatürk'ün Annesine Vefa



Ulu Önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın mezarının bulunduğu alanın çevre düzenlemesinin yapılması için harekete geçen Karşıyaka Belediyesi, Zübeyde Hanım'ın son günlerini geçirdiği ve hayata gözlerini yumduğu Uşşakizade Köşkü'nün onarılması için de gerekli girişimleri başlattı.

Zübeyde Hanım'ın mezarının bulunduğu alanın iyi bir görünüm kazanması amacıyla birkaç gün içinde ihale açacaklarını söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, mezarın çevresinin ışıklı merdivenlerle donatılacağını dile getirerek, buradaki kafeteryanın, havuzların kenarına alınacağını, bir çay evi yaptırılacağını ve güvenliğinin sağlanacağını belirtti.

Arsa veririz
Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın ailesine ait olan ve Zübeyde Hanım'ın son günlerini yaşayıp 14 Ocak 1923'te vefat ettiği Uşşakizade Köşkü'nün de restore edilmesi gerektiğini belirten Durak, "Köşkün Almanya'daki varisleriyle görüşüyoruz. Kendilerine tarihi bina karşılığında belediyeye ait arsa vermek istiyoruz" dedi.

Onay alınacak
Köşkün hisse sahipleriyle anlaşılması halinde Karşıyaka Belediyesi'nin halletmesi gereken tek bir işlem kalıyor: Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onay almak. Bu aşamalardan geçilmesinin ardından vakit kaybetmeden köşkün restore edileceğini anlatan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, burayı kentin kültür ve sanat yaşamına katkı sağlayan bir merkez haline getirmek istediklerini belirtti.
Köşk için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da çalıştığını belirten Durak, ilçedeki tüm tarihi köşk ve binaları kente kazandırmayı amaçladıklarını, Bayraklı Semti'ndeki Yahya Paşa Köşkü'nü de restore ettireceklerini sözlerine ekledi.

Karşıyaka halkı da anıta sahip çıkacak
Restorasyonu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne kadar tamamlamaya çalışacaklarına işaret eden Durak, işe çevre düzenlemesiyle başlanacağını anlattı. Zübeyde Hanım'ın mezarının her zaman güzel ve bakımlı olması gerektiğini dile getiren Durak, alanın yeni halinin, bölge halkı tarafından da sahiplenileceğini ve korunacağını söyledi.