Atatürk'ün Kabrine Sanal Gezinti



Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’e artık bir tıkla Türkiye’nin her yerinden ziyaret etmek mümkün. Ankaralı üç genç girişimcinin Genelkurmay Başkanlığı’ndan izin alarak başlattığı projeyi www.ankarasanalgezinti.com isimli sitesinde yayınlamaya başladı.

Pozitif Değer Bilişim Çözümleri’nin kuruculuğunu ve genel müdürlüğünü yapan İsmail Çifçi’nin yanı sıra Yalın Baştanlar ve Murat Özener’in de projelere verdiği destekle oluşan programla Anıtkabir’in yanı sıra pek çok mekana "sanal gezinti" yapılabiliyor.

www.ankarasanalgezinti.com isimli internet sitesinin yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden de Anıtkabir gezintisi yapılabiliyor ve dokuz aylık bir çalışmanın eseri olan proje sayesinde, Anıtkabir’deki en ufak detayları içeren bir sanal gezinti imkanı sunuluyor. Anıtkabir’in içindeki müzelerle ilgili tarihi bilgiler de en doğru şekilde sanal gezintiyle veriliyor.

ODTÜ imzası

Projesinin fikir babası olan İsmail Çifci ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde okurken "sanal gezinti" düşüncesini hayata geçirmeye karar verdi. ODTÜ’de okuduğu yılların kararındaki etkisini, "ODTÜ’yü nasıl kullandığınıza bağlı, kendinizi ve hayatı tanımaya, sivil toplum projelerinde yer almaya zaman ayırırsanız, kitap içinde kaybolmazsanız gelişime çok açık. ODTÜ su altı topluluğu, proje yaratımımda fikir aldığım yegane yerdir, adeta bir deneme olmuştur benim için" diyerek açıklıyor. Çiftçi, projesinde, aldığı eğitimi değerlendirme biçiminin de çok büyük etkisi olduğunun, bu bakış açısını kazanmasında yol gösteren olduğu için okuluna çok borçlu olduğunu vurguladı.

Genelkurmay’dan tam destek

Çiftçi Genelkurmay Başkanlığı’na hiç bir ücret talep etmeden sunduğu projesini şöyle anlattı:

"Sanal gezinti fikri okul yıllarımdan itibaren ilgimi çekiyordu. Bununla ilgili de bir takım çalışmalarımız olmuştu. Ancak ilk büyük çalışmamızın bir vatansever olarak Anıtkabir olmasını istedik. Çalışmaları dokuz ay süren projeyi iki basamaklı olarak değerlendirebiliriz. İlk adımda, görüntü alırken müzenin kapalı ve boş olmasına dikkat ettik, ikinci adımda ise her eserin resmi bilgilerini Anıtkabir Müze Komutanlığı’ndan onaylanarak yayınladık. Genelkurmay Başkanlığı da sağ olsun bizleri destekledi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir’i proje kapsamına almak, tüm dünyaya tanıtacak bir proje hazırlamak benim için bir gururdur."