Osmanlı Bankası Müzesi'nde Galata'nın Unutulmuş Mimarları



Osmanlı Bankası Müzesi, İstanbul tarihinin mimari açıdan incelendiği Voyvoda Caddesi İstanbul Sohbetleri’nde Mimar Hasan Kuruyazıcı’yı konuk edecek. Katılımın ücretsiz olduğu Galata’nın Unutulmuş Mimarları başlıklı söyleşi, 14 Aralık Çarşamba günü 18:30-20:30 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Hasan Kuruyazıcı’ya göre, 19. yüzyılın ikinci ve 20. yüzyılın ilk yarısında İstanbul’da canlı bir yapı etkinliğinin varlığı görülür. Başta apartmanlar ve iş hanları olmak üzere, bu kapsamda inşa edilmiş yapıların çoğu günümüze ulaşmıştır. Ama mimarlarından adını bildiklerimizin sayısı pek azdır. Kuruyazıcı, 10 yılı aşkın bir zamandan beri sürdürdüğü kaynak araştırmalarıyla, adları unutulmuş bu mimarların (Rum, Ermeni, Yahudi, Levanten ve yabancı, Müslüman) 850’den çoğunu yeniden ortaya çıkardı, bunlara ait 60’ı aşkın binayı saptadı. Söyleşide, yine bu çalışmaya dayanılarak, Galata ve çevresindeki yapılarla bunların unutulmuş mimarları tanıtılmaya çalışılacak.

Hasan Kuruyazıcı, GSA (bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Yüksek Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. İTÜ ve İDMMA’nde (bugünkü adıyla Yıldız Teknik Üniversitesi) asistanlık yaptı. Serbest mimar olarak çalıştı. Trakya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak, Proje, Mimarlık Tarihi, Anadolu Sanatı Tarihi ve Röleve dersleri verdi. AnaBritannica ansiklopedisinin yayın kurulu üyesi olarak Mimarlık, Mimarlık Tarihi, Arkeoloji ve Görsel Sanatlar bölümlerini yönetti. Bir dönem İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde de öğretim görevliliği yapan Kuruyazıcı, halen Edirne Koruma Kurulu üyesidir.

Osmanlı Bankası Müzesi
Bankalar (Voyvoda) Caddesi
No:35/37 Karaköy
Tel: (212) 334 22 70
www.obmuze.com