Atıklarını Yöneten Pakpen Çevreyi Koruyor



300 bin metrekarelik entegre tesisleriyle Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin en büyük sanayi kuruluşu olan Pakpen, 2007 yılından beri atık yönetimi programı uyguluyor. Yıllık 250 bin ton plastik, 650 bin metreküp yalıtım malzemesi üreten Pakpen, üretimde enerji kaynaklarını verimli kullanan makine ve teçhizatları tercih ediyor. Tüm tesislerinde TS EN ISO 14001:2005 çevre yönetim sistemi gereklerine göre faaliyet gösteren firma; çevreye etkisi olabilecek tüm üretim süreçleri ve atıkları, hem ulusal hem de Avrupa Komisyonu’nun çıkarmış olduğu direktiflerce değerlendiriliyor. Oluşan atıklarının hepsini ‘Pakpen Endüstriyel Atık Alanı’nda tutarak, yönetmeliklere uygun bir şekilde depolayan ve lisanslı geri dönüşüm firmalarına ileten firma, bu konuda ilgili bakanlıklara da her yıl düzenli olarak bildirim yapıyor.

Ülkemizde hızla gelişen sanayileşmeye paralel olarak ortaya çıkan çevre sorunlarına dikkat çeken Pakpen Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Tuza, "Sanayileşme, paralelinde çevre sorunlarını da beraber getirdi. Pakpen olarak sadece yenilikçi ürünlerimizle değil, çevreye duyarlılığımızla da öncü bir firmayız. Çevre yönetim sistemini, sosyo kültürel bir olgu olarak ele alıyoruz" dedi. "Çalışanlarımızın performans ve eğitim yeterliliklerini sık sık denetliyor ve gerek görüldükçe eğitimler düzenliyoruz. Yapacağımız yatırımları mutlaka çevresel boyutta değerlendirerek karar veriyoruz" şeklinde konuşan Tuza, sözlerine şöyle devam etti:

"Mevcut yatırımlarımızı da gelişen teknolojiyle güncelliyoruz. Son olarak hayata geçirdiğimiz Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) projesiyle XPS üretim süreçlerinde ozon tabakasına zararlı gaz salınımını etkisiz hale getirdik. Pakpen olarak hem üretimde hem de atık yönetiminde önceliğin çevreyi korumak ve mümkün olduğunca geri dönüşümün sağlaması konusunda örnek olmayı ve bütün sektörün bu tavrı benimsemesini hedefliyoruz".