Atina ve Roma Gibi Bir Kent: İzmir



Yıl boyu devam eden kazılarıyla İzmir Agorası dünyadaki nadir kazı alanlarından biri. Dünyanın en büyük bazilikasıyla borsasının bulunduğu bu alan günışığına çıkarılarak, İzmir kenti, Atina ve Roma gibi bir tarih kenti yapılacak.

İzmir Agora Kazıları Başkanı ve İzmir Müzeler Müdürü Mehmet Taşlıalan, 2002 yılı Temmuz ayında başlayan Agora kazılarının aralıksız devam ettiğini belirterek, “50 kişilik kazı ekibi yıl boyunca kazı yapıyor. Bu özelliğiyle Agora, dünyadaki nadir kazı alanlarından biridir. Agora’da yıl boyunca kazı var” dedi.

Mehmet Taşlıalan, Agora kazı alanının, kentin en büyük zenginliklerinden biri olduğunu, bu alanı günışığına çıkararak İzmir’i Atina, Roma gibi bir tarih kenti yapmak istediklerini söyledi. İzmir Agorası’nın bu amaç için çok uygun olduğunu, dünyanın en büyük bazilikası ve borsasının bu alanda bulunduğunu belirten Taşlıalan, bakanlığın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Odası’nın kazılara büyük destek verdiğini kaydetti.
Agora kazılarında, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 50’ye yakın arkeologun çalıştığını ve bütün kazı heyetinin kendi alanlarında çok profesyonel insanlar olduğunu belirten Taşlıalan, çıkarılan yazıtlardan İzmir Agorası’nda bir kilisenin varlığından söz edildiğini, bu kilisenin ortaya çıkarılması durumunda bölgenin dini cazibe merkezi olabileceğini vurguladı.
Kilisenin ortaya çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Taşlıalan, “Kutsal mekanlar bu tür yerler için çok önemli. Mutlaka ortaya çıkarılacak” dedi.


GLADYATÖR OYUNLARI MERKEZİ
İzmir Agorası’nda gladyatör oyunlarının da yapıldığını öğrendiklerini belirten Taşlıalan, şöyle devam etti: “Dünyanın hiçbir yerinde böyle kapsamlı grafikler yok. İzmir Agorası çok şanslı bir yer. Pompei ve Efes’te bile böyle grafikler yok. 2 bin yıl önce günlük hayatta yapılanlar bu grafiklere yansıtılmış. Bu duvar yazıtlarının kitap haline getirilmesi için çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.”
Mehmet Taşlıalan, İzmir Agorası’nın 2005 yılında İzmir’de yapılacak Dünya Üniversitelerarası Spor Oyunları’nda da tanıtılacağını belirterek, “Burayı dünyanın her yerinden gelen üniversiteli sporculara tanıtmak ve bu sporcuları birer turizm elçisi olarak değerlendirmek istiyoruz. Burayı UNIVERSIADE 2005’e kadar hazırlamak istiyoruz. Böylece İzmir tarih kenti olma yolunda daha hızlı adımlarla ilerleyecek” diye konuştu.