'Atina'yı Geride Bırakırız'



İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Agora ören yerinin gün ışığına çıkarılması ve turistler tarafından gezilir hale gelmesi durumunda, kentte turizmin 12 aya yayılacağını söyledi. İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Çalışkan, İTO Ören Yeri Komisyon Üyeleri Mustafa Kaya, Ersin Okçu, Rıza Gençay ve İbrahim Hakan Özyılmaz, İTO Genel Sekreteri Adnan Yıldırım ile beraber Agora'yı gezen Başkan Demirtaş, kazıları yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Akın Ersoy'dan kazılar hakkında bilgi aldı. Ersoy, Demirtaş'a aralarında M.Ö. 3. yüz yıldan kalma, üzerinde masklar bulunan matarayı ve kazılar sırasında çıkan diğer buluntuları gösterdi.

1.4 milyon TL

2003 yılından bu yana Agora kazılarına 1.4 milyon TL kaynak aktardıklarını anlatan Başkan Ekrem Demirtaş, "Hedefimiz, İzmir'de 12 ay turizmi canlı tutmak. Bunun için kentin görünecek bir yerini hazırlamamız lazım. Bu da Agora'dır. Daha ne kadar gerekiyorsa, veririz. Yeter ki Agora ayağa kaldırılsın. Kazı çalışmaları tamamlandığında İzmir, 10 Atina eder" dedi.

Agora'daki Batı Stoa bölümünün tamamının ve ikinci katının ortaya çıktığını, 4 yıl içinde ören yerinin turizme açılması gerektiğini belirten Demirtaş, 500 metre yukarıdaki 16 bin kişilik antik tiyatro ve Kadifekale surlarının restore edilmesiyle bölgenin çekim merkezi olacağını kaydetti. Demirtaş, şu açıklamalarda bulundu:

"Çeşme'nin, Bodrum'un, Diyarbakır'ın kalesi var. İzmir'in de olmalı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, çalışmalar için 20 milyon TL'nin üzerinde kaynak ayırdı. Bütün kamulaştırmalar yapıldı. Bu üç alanın teleferikle bağlanması, turizm için çok iyi olur. Agora'nın bitişiğindeki katlı otopark, pek kullanılmıyor. Eğer burası yıkılmayacaksa, cephesini değiştirmk lazım. Ayna ile kaplanabilir. Kazı sırasında çıkan eserlerin burada sergilenmesi gerekir. Agora'yı broşürlerle dünyaya tanıtabiliriz. Böylece İzmir 12 ay turizmden pay alabilir. Yılda sadece 1 milyon turistin geldiği İzmir görüntüsünden kurtuluruz. Akdeniz çanağının en önemli turizm merkezi oluruz" dedi.

28 Aralık'ta bitecek

Geçen yıl yaptıkları kazılarda, çok zengin Osmanlı buluntularını ortaya çıkardıklarını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Akın Ersoy, bu yıl kent meclisi ve mozaik üzerinde çalışacaklarını açıkladı. Çalışmaların iki ay önce başladığını belirten Ersoy, yıllık bütçesi 1 milyon TL olan kazıların 28 Aralık'a kadar devam edeceğini söyledi. Ersoy, "Eğer kazı alanı iyi korunursa, buradan çıkan eserler yine burada sergilenebilir" dedi.