Atkins'in Son Zaferi: Songjiang Hotel




Yapının Adı: Songjiang Hotel
Yapının Mimarı: Atkins
Yapının Yeri: Songjiang, Şangay, Çin

Şangay yakınlarındaki Songjiang bölgesinde su dolu taş ocağına inşa edilecek olan beş yıldızlı otel için açılan uluslararası yarışmayı Atkins mimarlık firması kazandı. Otelin tasarımında kaynak suyu ve taş ocaklarının bulundukları coğrafyalardan esinlenen Atkins mimarları, yarışma jürisinin ilgisini hemen çekebilmiş ve diğer uluslararası firmalar ile aralarındaki rekabetin boyutlarını bir anda değiştirebilmişler. Bu proje ile beraber Atkins 2006 yılında Çin’de sekizinci proje birinciliğini aldı. Atkins’in bu başarısı uluslararası piyasada firmaya olan güvenilirliğin bir kere daha kanıtlanmasını sağladı.

Tasarım Atkins firmasının Bristol ve Şangay’daki ekiplerinin ortaklaşa çalışması sonucu ortaya çıktı. Atkins’in Bristol ekibinde yer alan Martin Jochman’ın liderliğinde hazırlanan projede Paul Rice, Hu Yali, Ding Fang, Zhang Jian ve Vivian Chen çalıştılar.

Martin Jochman proje için ilk esin kaynaklarının kademeli olarak aşağıya doğru inen doğal kayanın üzerindeki yeşil tepe görüntüsü ve taş ocağının kendisi olduğunu belirtirken, taş ocağının ortasında taş ocagı tabanı ile zemin katı birbirine bağlayan merkezi ve dikey sirkülasyonun yer aldığı atriumdan şeffaf ve camdan bir "şelale" yarattıklarını da sözlerine ekliyor.

Otelin tasarımındaki sürdürülebilirlik unsuru, otelin yeşil çatısından en alt kattaki jeotermal enerji çıkarımına kadar çeşitlendirilebilir. 400 yatak kapasitesi olan otelin yenilikçi tasarımı, 100 metre derinliğindeki taş ocağının kaya yüzeyinden iki kat kadar yüksek olacak.



Su teması otelin içinde ve dışında hem görsellik hem de fonksiyonellik açısından kullanılmış. Otelin dış kısmındaki su sporları ve yüzme havuzu şeklinde kullanılan bu tema, otelin içinde ise su seviyesinin altına inşa edilen katlar aracılığıyla kullanılmış. Bu su altındaki iki katta bir restoran ve ziyaretçi odaları bulunmakta. Katların manzaraları herhangi bir otelin ziyaretçisine sunacağından oldukça farklı. Bu iki su altı katında kalmayı tercih eden ziyaretçiler camdan dışarı baktıklarında on metre derinliğindeki bir akvaryumu görüyorlar.

Otelin en alt katına yüzme havuzu ve çeşitli su sporlarının yapılmasına olanak sağlayacak bir spor tesisi kurulacak. Sıradışı sporlar olarak da adlandırılan kaya tırmanışı ve bungee jumping gibi aktiviteler de otel bünyesinde gerçekleştirilebilecek.

Otel bireysel turizm faaliyetleri dışında banket merkezi, restoranları, cafeleri ve spor faaliyetleriyle 1000 kişiye kadar olan konferans etkinliklerine de hizmet verebilecek.

Kaynaklar

worldarchitecturenews.com
e-architect.co.uk